Logo Przewdonik Katolicki

Ciasto bezowe z porzeczkami

ojciec Michał
Fot.

ciasto: - 30 dkg mąki krupczatki - 15 dkg masła, 2 żółtka - 3 łyżki kwaśnej śmietany - łyżeczka proszku do pieczenia - starta skórka z cytryny - 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, sól - margaryna do wysmarowania formy masa: - 1/2 kg porzeczek - 4 białka - 3/4 szklanki cukru, sól O zaletach czarnej porzeczki pisałem już przy okazji przepisu na babeczki. Teraz więc,...

ciasto:
- 30 dkg mąki krupczatki
- 15 dkg masła, 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- starta skórka z cytryny
- 2 łyżki cukru, cukier waniliowy, sól
- margaryna do wysmarowania formy

masa:
- 1/2 kg porzeczek
- 4 białka
- 3/4 szklanki cukru, sól

O zaletach czarnej porzeczki pisałem już przy okazji przepisu na babeczki. Teraz więc, dla odmiany, zachęcam do jedzenia także czerwonej porzeczki, która jest mieszańcem dzikich form porzeczki czerwonej i skalnej. Chociaż czarna jest zdrowsza, nie wszyscy ją lubią, bo ma specyficzny zapach. Czerwona jest mniej wartościowa, ale za to nie ma owej charakterystycznej woni, a z jej krzewów zbiera się znacznie więcej owoców. I ma jeszcze jeden walor: podobno piegi smarowane przez kilkanaście tygodni rozgniecionymi kulkami czerwonej porzeczki znikają. Zapraszam do upieczenia ciasta bezowego z tymi smacznymi owocami.
Mąkę przesiewamy przez sito, wbijamy dwa żółtka, dodajemy masło, 3 łyżki kwaśnej śmietany, wsypujemy proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy oraz dodajemy szczyptę soli i startą skórkę z cytryny. Wszystkie składniki zagniatamy na ciasto i wylepiamy nim formę do pieczenia, wysmarowaną wcześniej margaryną. Ciasto wstawiamy na kwadrans do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 stopni. W tym czasie porzeczki obieramy z szypułek, płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy na sicie oraz obsypujemy łyżką cukru. Pozostały cukier ubijamy z białkami i szczyptą soli: sześć łyżek ubitej piany odkładamy do dekoracji, a resztę łączymy z porzeczkami, delikatnie mieszając. Ciasto wyjmujemy z piekarnika, wierzch pokrywamy masą owocową i zawijasami z odłożonej piany. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do ok. 150 stopni i ponownie wstawiamy ciasto, tym razem na pół godziny, a po wyjęciu dekorujemy porzeczkami.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki