Logo Przewdonik Katolicki

Pieczone ziemniaki czosnkowe

ojciec Michał
Fot.

Składniki: 1 1/2 kg dużych ziemniaków łyżeczka Warzywka 3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła 2 łyżki groszku i po łyżce czerwone fasoli oraz kukurydzy 2 marchewki, natka pietruszki majonez, sól, pieprz, cukier Już niebawem będziemy gotować i jadać bardziej suto, ale na razie proponuję jeszcze jedno niewyszukane - co nie oznacza, że mniej smaczne - danie wielkopostne...


Składniki:


1 1/2 kg dużych ziemniaków
łyżeczka Warzywka
3 ząbki czosnku, 2 łyżki masła
2 łyżki groszku i po łyżce czerwone
fasoli oraz kukurydzy
2 marchewki, natka pietruszki
majonez, sól, pieprz, cukier

Już niebawem będziemy gotować i jadać bardziej suto, ale na razie proponuję jeszcze jedno niewyszukane - co nie oznacza, że mniej smaczne - danie wielkopostne z ziemniaków. O zaletach tych szarych bulw pisałem już kilkakrotnie, toteż dzisiaj przypomnę tylko, że zawierają one wodę (78 proc.), węglowodany (15-17 proc.), niewielkie ilości białka i błonnika pokarmowego (2-3 proc.), witaminy z grupy B i witaminę C.
A do naszej potrawy będziemy potrzebowali dużych ziemniaków, o kształtach owalnych. Należy je dokładnie umyć - najlepiej wyszorować - pod bieżącą wodą, a na koniec opłukać i osuszyć. Następnie usuwamy nożykiem z ziemniaków ciemne przebarwienia oraz "oczka", a potem przekrawamy je wzdłuż na połówki. Kto lubi bardziej spieczone, może każdą połówkę ziemniaka nakłuć w kilku miejscach widelcem, aby podczas pieczenia odparowała woda. Trzy ząbki czosnku rozcieramy na miazgę, mieszamy z łyżką masła oraz łyżeczką przyprawy Warzywko i smarujemy powierzchnię każdego ziemniaka. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni i wstawiamy do niego blachę z ułożonymi obok siebie połówkami ziemniaków.
Pieczemy je przez godzinę, przygotowując w tym czasie sałatkę: dwie marchewki obieramy, obgotowujemy i kroimy w kostkę, dodajemy z puszek dwie łyżki groszku, a także po łyżce czerwonej fasolki i kukurydzy. Wszystkie składniki mieszamy z majonezem, doprawiając solą, pieprzem i szczyptą cukru. Kiedy ziemniaki są już rumiane, a skórka chrupiąca, wyjmujemy je z piekarnika. Na każdej połówce kładziemy cieniutki wiórek masła oraz łyżkę sałatki, a przed podaniem na stół dekorujemy gałązkami natki pietruszki.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki