Logo Przewdonik Katolicki

Udka kurczaka w majonezie

ojciec Michał
Fot.

Składniki udka kurczaka 2 duże cebule majonez 15 dkg żółtego sera sól, pieprz i słodka papryka łyżka margaryny składniki na majonez: żółtko, łyżeczka musztardy szklanka oliwy z oliwek cukier puder, sól, sok cytryny Z kuchni ojca Michała Słowo majonez pochodzi z języka francuskiego i oznacza gęsty sos z żółtek, oliwy roślinnej i musztardy oraz przypraw. Ten...

Składniki

udka kurczaka
2 duże cebule
majonez
15 dkg żółtego sera
sól, pieprz i słodka papryka
łyżka margaryny
składniki na majonez:
żółtko, łyżeczka musztardy
szklanka oliwy z oliwek
cukier puder, sól, sok cytryny

Z kuchni ojca Michała

Słowo majonez pochodzi z języka francuskiego i oznacza gęsty sos z żółtek, oliwy roślinnej i musztardy oraz przypraw. Ten wyśmienity dodatek podawany jest, najczęściej, do zimnych potraw i przekąsek. Ale można go również z powodzeniem stosować do urozmaicania przepisów na dania obiadowe.
Do naszych udek z kurczaka możemy, oczywiście, z powodzeniem wykorzystać majonez kupiony w sklepie. Komu jednak starczy czasu i cierpliwości, niechaj chociaż raz spróbuje pokusić się o samodzielne sporządzenie majonezu domowym sposobem. To nie jest wcale takie trudne, choć wymaga nieco czasu i odrobiny cierpliwości. Wystarczy tylko surowe żółtko rozetrzeć z łyżeczką musztardy, a potem powolutku, najlepiej kropla po kropli - cały czas mieszając wyłącznie w jedną stronę! - dolewać oliwy z oliwek. Cała sztuka polega bowiem na tym, aby majonez się nam nie zważył. Potem należy go jeszcze tylko doprawić solą, cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. A skoro mamy już majonez, to możemy zabrać się do dzieła.
Umyte i osuszone udka kurczaka oprószamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Cebule obieramy i kroimy w plastry, a żółty ser ścieramy na tarce. Krążkami cebuli obkładamy po kolei każde udko, smarujemy warstwą majonezu i obsypujemy startym serem. Następnie układamy je na blasze wysmarowanej tłuszczem, wkładamy do piekarnika i przez godzinę zapiekamy w temperaturze ok. 180 stopni. Po upływie tego czasu udka wyjmujemy z piekarnika, przekładamy na talerze, a na stół podajemy z ryżem ugotowanym na sypko oraz surówką z białej kapusty.
Z majonezem nie powinniśmy, oczywiście, przesadzać, choć zawiera witaminę E i posiada niepowtarzalną zdolność podkreślania smaku wędlin oraz potraw. Trzeba go spożywać z dużym umiarem, ponieważ jest bardzo tłusty i kaloryczny.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki