Logo Przewdonik Katolicki

Leczniczy chwast

Renata Krzyszkowska
Fot.

Korzeń ołownika łatkowatego (Pueraria lobata), rośliny znanej na świecie pod nazwą kudzu, być może już wkrótce będzie powszechnie stosowany w terapii osób uzależnionych od alkoholu. W Azji od ponad tysiąca lat roślina ta uznawana jest za skuteczną w walce z alkoholizmem oraz innymi nałogami. Kraje Zachodu zaczynają ją dopiero odkrywać. Badaniami nad nią zajmuje się wiele wybitnych...

Korzeń ołownika łatkowatego (Pueraria lobata), rośliny znanej na świecie pod nazwą kudzu, być może już wkrótce będzie powszechnie stosowany w terapii osób uzależnionych od alkoholu. W Azji od ponad tysiąca lat roślina ta uznawana jest za skuteczną w walce z alkoholizmem oraz innymi nałogami. Kraje Zachodu zaczynają ją dopiero odkrywać. Badaniami nad nią zajmuje się wiele wybitnych ośrodków badawczych, m.in. amerykańskie: Medical School of Harvard i Center for Biochemical and Biophysical Science. W Polsce badania prowadzi m.in. Uniwersytet Medyczny w Łodzi.


Choć obecnie leczenie alkoholizmu opiera się głównie na psychoterapii, zdaniem naukowców korzeń kudzu może mieć niebagatelne działanie wspomagające. Medycyna chińska stosuje go w leczeniu alkoholizmu już od 600 roku n.e. Składniki wyciągu korzenia kudzu modyfikują działanie dehydrogenazy alkoholowej, hamując rozkład alkoholu do aldehydu octowego i powstania kwasu octowego. Jednocześnie stwierdzono, że izoflawony korzenia kudzu podnoszą stężenie serotoniny i dopaminy w centralnym układzie nerwowym, co ma skutkować stopniowym zmniejszaniem "konieczności" spożywania alkoholu. Tempo odzwyczajania się od alkoholu zależne jest od ciężkości uzależnienia. Mechanizm tego procesu jest bardzo złożony. Łagodne hamowanie powstania aldehydu octowego powoduje jednocześnie zmniejszenie się tworzenia w organizmie salsolinolu związku pobudzającego receptory opioidowe w mózgu, co leży być może u podstaw uzależnienia mówi prof. Jan Niedworok z Zakładu Farmakologii Uniwersytetu Medycznego w Łodzi. Wyciąg z korzenia kudzu zmniejsza także takie objawy choroby alkoholowej jak: zaczerwienienie twarzy, nudności, wymioty, bóle głowy. Zmniejsza także niekorzystne objawy towarzyszące odstawieniu alkoholu jak: zwiększona potliwość, lęk, drżenie mięśni, wymioty, silne poty, częstoskurcz itp.
Gotowe kapsułki z wyciągiem z korzenia kudzu dostępne są w Polsce w niektórych aptekach i sklepach zielarskich. Niestety są dość drogie. 90 kapsułek kosztuje ok. 85 zł. Efekty terapii są dość powolne. By zauważyć pozytywne efekty, należy zażywać kilka kapsułek dziennie przez kilka tygodni, a nawet miesięcy. Można go rozpuścić przed zażyciem, np. w herbacie lub zupie, bo jest bez smaku. Jak do tej pory nie stwierdzono skutków ubocznych działania rośliny dodaje prof. Jan Niedworok.
Korzeń Kudzu znany jest także jako środek na wiele innych dolegliwości m.in. reguluje trawienie, ciśnienie krwi i pracę serca, ma działanie wzmacniające i odtruwające. W obserwacjach klinicznych wyciąg z korzenia kudzu znosi lub zmniejsza intensywność bólów głowy, w tym również bólów migrenowych. Roślina łagodzi też dokuczliwe objawy menopauzalne, postmenopauzalne i andropauzalne, w tym poprawia samopoczucie, wzmaga libido, hamuje szybki rozwój osteoporozy, także posterydowej.

Kudzu - Pueraria lobata Wild, roślina należąca do rzędu strąkowców, rosnąca w Azji, głównie w Chinach, a także w podzwrotnikowych i zwrotnikowych regionach Ameryki. W USA roślina traktowana jest jak pospolity chwast. W Georgii tworzy "zielone dywany", pokrywające drzewa, krzewy, nawet uliczne latarnie i słupy wysokiego napięcia. Potrafi się piąć nawet na wysokość 12 metrów. W dobrych warunkach klimatycznych i glebowych rośnie bardzo szybko, nawet 30 cm na dobę. Roślina gromadzi azot z powietrza i dzięki swoim korzeniom może nawozić ziemię. Ponadto może służyć jako wydajna roślina pastewna, ze względu na szybki wzrost, ale przede wszystkim dzięki znacznej zawartości skrobi. Już od wielu wieków strąki i korzenie kudzu były stosowane w chińskim lecznictwie pod nazwą ge-gen.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki