Logo Przewdonik Katolicki

Botwinka z krokietami serowymi

ojciec Michał
Fot.

Składniki na botwinkę 2 pęczki botwinki filet kurczaka albo kawałek mięsa z kością włoszczyzna szklanka kwasu z buraków koperek, szczypiorek 3 jaja sól, cukier, sok z cytryny składniki na krokiety: 1 kg ziemniaków 20 dkg żółtego sera 3 jajka 1/4 kg mąki ziemniaczanej sól, pieprz, olej, bułka tarta Z kuchni ojca Michała Botwinka to młode buraczki...

Składniki na botwinkę

2 pęczki botwinki
filet kurczaka albo kawałek mięsa z kością
włoszczyzna
szklanka kwasu z buraków
koperek, szczypiorek
3 jaja
sól, cukier, sok z cytryny

składniki na krokiety:

1 kg ziemniaków
20 dkg żółtego sera
3 jajka
1/4 kg mąki ziemniaczanej
sól, pieprz, olej, bułka tarta

Z kuchni ojca Michała

Botwinka to młode buraczki o jadalnych liściach. Jej przygotowanie najlepiej rozpocząć dzień wcześniej, od sporządzenia kwasu buraczanego (choć można go, oczywiście, kupić). Do kwasu potrzeba kilograma buraków, pokrojonych w plastry: wkładamy je do słoika, zalewamy przegotowaną, letnią wodą i dodajemy kawałek razowego chleba (najlepiej owinąć go w gazę) oraz dwa ząbki czosnku. Słoik przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Obieramy włoszczyznę i gotujemy razem z filetem albo kawałkiem mięsa. Po przecedzeniu wywar doprawiamy solą oraz cukrem i dodajemy botwinkę pokrojoną w paski, razem z łodyżkami i liśćmi. Kiedy zmięknie, dolewamy kwas z buraków i doprawiamy sokiem z cytryny. Mięso kroimy w kostkę, a jajka gotujemy na twardo. Botwinkę rozlewamy na talerze, wkładamy ćwiartki jajek i dodajemy posiekany koperek oraz szczypiorek.
Natomiast krokiety serowe przyrządzamy z obranych i zalanych wrzątkiem ziemniaków, ugotowanych na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania doprawiamy je solą oraz pieprzem i odcedzamy, a potem ugniatamy. Jedną czwartą ziemniaków odkładamy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i jeszcze raz ugniatamy ze startym, żółtym serem. Do masy ziemniaczano-serowej dodajemy jajko, a także odłożone ziemniaki i dokładnie wyrabiamy, a potem formujemy krokiety. Po obtoczeniu ich w jajku oraz tartej bułce obsmażamy je ze wszystkich stron na złocisty kolor.
Ale botwinkę możemy również przyrządzić jako chłodnik: warto wtedy dodać świeży ogórek, pokrojony w kostkę, jajka pokroić w plastry, a zupę zaciągnąć roztrzepanym kwaśnym mlekiem, albo śmietaną. Taki chłodnik przed podaniem na stół należy wstawić na kilka godzin do lodówki.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki