Logo Przewdonik Katolicki

Lasagne z botwinką

ojciec Michał
Fot.

Przyrządzaliśmy już kiedyś chłodnik z botwinki, czyli młodziutkich buraczków. Przypominam więc, że wystarczy drobno pokrojoną botwinkę zalać bulionem i ugotować, a potem wkroić rzodkiewki i ogórka, wymieszać z kefirem, doprawić cukrem, solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i dodać ćwiartki jaj ugotowanych na twardo. Ale botwinka bywa również dodatkiem do wielu potraw, o czym łatwo...

Przyrządzaliśmy już kiedyś chłodnik z botwinki, czyli młodziutkich buraczków. Przypominam więc, że wystarczy drobno pokrojoną botwinkę zalać bulionem i ugotować, a potem wkroić rzodkiewki i ogórka, wymieszać z kefirem, doprawić cukrem, solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny i dodać ćwiartki jaj ugotowanych na twardo. Ale botwinka bywa również dodatkiem do wielu potraw, o czym łatwo się przekonać zaglądając do menu rozmaitych restauracji. Znajdziemy takie specjały jak np. sandacza w sosie chrzanowym z botwinką, filety z jelenia z botwinką czy ślimaki duszone z botwinką. Niedawno zapiekaliśmy lasagne ze szpinakiem, a dzisiaj wykorzystamy botwinkę jako podstawowy składnik masy, którą przełożymy płaty makaronowe.

Botwinkę myjemy, obieramy i kroimy razem z liśćmi. Przekładamy ją na patelnię i dusimy przez kwadrans na maśle, nie zapominając o mieszaniu. Rozdrabniamy biały ser, a na desce rozcieramy ząbek czosnku i dodajemy do botwinki. Doprawiamy solą oraz pieprzem i jeszcze przez chwilę dusimy. Płaty makaronowe wkładamy na kilka minut do wrzątku, aby nieco zmiękły. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy tłuszczem i wykładamy odsączonymi płatami lasagne. Rozprowadzamy na nich masę botwinkowo-serową i przykrywamy kolejnymi płatami. Czynności powtarzamy, układając kilka warstw, z których ostatnią zalewamy jajkami ubitymi ze śmietaną i obkładamy wiórkami masła. Naczynie wstawiamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Na krótko przed wyciągnięciem zapiekankę obsypujemy startym żółtym serem i obkładamy plastrami pomidora. Lasagne kroimy na kostki i dekorujemy natką pietruszki.

Składniki:

• paczka lasagne
• 2 pęczki botwinki, 25 dkg białego sera
• 2 jajka, ząbek czosnku
• szklanka śmietany, masło
• 10 dkg żółtego sera, pomidor
• sól, pieprz, natka pietruszki

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki