Logo Przewdonik Katolicki

Placuszki waniliowo-jaglane z żurawiną 

Mariusz Starosta, Restauracja Tumska
/ fot. D. Witkowska

Przepis na 4 osoby.

Składniki: 
200 g kaszy jaglanej
2 łyżki mąki kukurydzianej 
łyżka skrobi ziemniaczanej 
jajko 
100 ml mleka
łyżka cukru waniliowego
łyżeczka proszku do pieczenia 
szczypta soli 
 
Kaszę jaglaną gotujemy w lekko osolonej wodzie. Do ugotowanej, ostudzonej kaszy dodajemy jajko i cukier waniliowy. Całość miksujemy, a następnie wsypujemy mąkę kukurydzianą i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Na patelnię wlewamy odrobinę tłuszczu i smażymy niewielkie, cieniutkie placuszki. Podajemy na ciepło z konfiturą żurawinową. 
 
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki