Logo Przewdonik Katolicki

Wątróbka z malinami

Mariusz Starosta, Restauracja Tumska
Wątróbka z malinami / fot. J. Tomaszewski

Przepis na wątróbkę z malinami.

Składniki:
180 g wątróbki z kurczaka
jabłko
150 g malin
mąka
100 ml octu balsamicznego
sól
pieprz
cukier
olej

Przygotowanie:
Wątróbkę dokładnie myjemy, osuszamy i oczyszczamy ze wszystkich błon. Doprawiamy ją świeżo mielonym pieprzem, a następnie obtaczamy w mące. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej i wkładamy wątróbkę. Obsmażamy z obu stron. Jabłko myjemy, kroimy na cząstki i dodajemy do mięsa. Na drugiej patelni rozpuszczamy cukier i dodajemy maliny. Wlewamy ocet balsamiczny i redukujemy. Na koniec wątróbkę doprawiamy solą. Na talerzu układamy zredukowane z octem maliny (kilka zostawiamy do dekoracji), następnie wątróbkę na przemian z jabłkiem.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki