Logo Przewdonik Katolicki

Kurczak w occie

Mariusz Starosta. Restauracja Tumska

Przepis na 4 osoby.

składniki :
 
0,5 kg fileta z kurczaka
sól
pieprz 
majeranek 
mąka 
olej 
 
ZALEWA :
litr wody 
3 cebule 
2 marchewki 
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe 
ziarnka pieprzu
sól 
cukier
200 ml octu
 
Filety z kurczaka przyprawiamy solą, pieprzem oraz majerankiem. Obtaczamy w mące, a następnie smażymy na złoty kolor. 
Wodę zagotowujemy i dodajemy pokrojone w talarki cebule i marchewki, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz, sól cukier oraz ocet. Gotujemy około 5 minut. Następnie marynatę studzimy i zalewamy nią piersi z kurczaka.
Najlepszy smak uzyskamy po około 24 godzinach marynowania.
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki