Logo Przewdonik Katolicki

Rolowany udziec z sarny z borowikami

Mariusz Starosta. Restauracja Tumska
Udziec z sarny / fot. D. Witkowska

Przepis na na 4 porcje.

Składniki: 
0,6 kg udźca z sarny
0,5 kg grzybów (borowiki, podgrzybki)
duża cebula
maślanka
mąka pszenna
sól, pieprz, cząber,
olej
 
Mięso zalewamy maślanką i pozostawiamy w lodówce na minimum 12 godzin. Po wyjęciu z maślanki dokładnie myjemy. Kroimy w plastry i rozbijamy cienko tłuczkiem do mięsa. Przyprawiamy solą, pieprzem, cząbrem.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy posiekaną drobno cebulę, lekko podsmażamy, a następnie dodajemy grzyby. Farsz solimy i doprawiamy pieprzem (najlepiej świeżo mielonym) do smaku. Rozkładamy go równomiernie na płacie mięsa, zwijamy. Roladki obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym tłuszczu z każdej strony. Następnie podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu do miękkości.
 
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki