W spacerach prowadzonych przez wolontariuszy udział wzięło 3200 obserwatorów. Policzono łącznie niemal 173 tys. ptaków z ponad 90 gatunków. Zwycięstwo krzyżówki (aż 30 tys. naliczonych osobników) nie było niespodzianką, ponieważ to już szósty rok z rzędu, kiedy kaczka ta króluje w zestawieniu. To największy i najliczniejszy gatunek polskiej kaczki, przodek kaczki domowej. Naturalnie występuje w całej Europie, ale można ją spotkać na całym świecie: w Afryce, Azji i obu Amerykach. Sztucznie sprowadzono ją także do Australii i Nowej Zelandii. W Polsce gniazduje szacunkowo 260 tys. par krzyżówki. Drugie miejsce w tegorocznym Ptakoliczeniu uzyskał gawron, który wyprzedził wróbla.
Ornitolodzy przypominają, że wczesną wiosną, na terenach, gdzie nie ma już śniegu, należy stopniowo kończyć dokarmianie ptaków, aby stymulować je do samodzielnych poszukiwań. Gdy temperatury rosną, wiele gatunków zmienia dietę z roślinnej na zwierzęcą i zaczyna żerować na pojawiających się owadach. Gdy robi się cieplej, raczej zrezygnujmy z dokarmiania ptaków słoniną, gdyż może szybko jełczeć i wtedy jest szkodliwa. Amatorami tego białego przysmaku są: sikory, kowaliki i dzięcioły, a także ptaki krukowate. Dokarmiając ptaki słoniną, pamiętajmy, aby nie była ona solona, a także by regularnie, mniej więcej co dwa tygodnie, wymieniać ją na świeżą. Sikory i dzięcioły lubią również niesolone orzechy, zwłaszcza laskowe. Pokrojone jabłka lub rodzynki będą przysmakiem dla drozdów: kosa i kwiczoła. Gotowane warzywa pokrojone w drobną kostkę to odpowiedni pokarm dla ptaków wodnych, zwłaszcza łabędzi. Ornitolodzy apelują, by chleb był podawany wyłącznie jako pokarm uzupełniający. Powinien być pokrojony w drobną kostkę i nie może być mokry ani spleśniały. Nie należy go wykładać za dużo, ponieważ szybko się psuje i sprzyja rozwojowi organizmów chorobotwórczych.
Ptaki, które będą żywić się tylko chlebem – szczególnie ptaki wodne, zimujące w miejskich parkach lub na przepływających przez miasta odcinkach rzek – mogą w konsekwencji cierpieć na poważne dolegliwości układu pokarmowego, które zmniejszają odporność na choroby. Postarajmy się dostarczyć ptakom pokarm jak najbardziej zbliżony do ich naturalnego pożywienia, a więc uwzględniający wymagania poszczególnych gatunków. Ptaki odwiedzające karmniki lubią szczególnie nasiona, wśród których największą popularnością cieszy się słonecznik (zarówno łuskany, jak i niełuskany). Amatorami słonecznika są m.in. sikory, dzwoniec, wróbel i mazurek, kowalik, czyż, grubodziób i trznadel. Nasiona zbóż, m.in. prosa, owsa i pszenicy, są chętnie zjadane przez gołębie i sierpówki. Prosem chętnie częstują się także wróble i mazurki.