Logo Przewdonik Katolicki

Prosciutto di Parma – z ziemi włoskiej do Polski

Michał Gryczyński
Sakiewki z szynki parmeńskiej / fot. Fotolia

Na ostatki proponuję potrawy z szynką parmeńską. Ta podsuszana szynka, wytwarzana z udźców wieprzowych we włoskiej prowincji Parma, dzięki niewielkiej zawartości soli morskiej i leżakowaniu w nadmorskim klimacie oznacza się wyrafinowanym, słodkawym smakiem.

Filety w szynce parmeńskiej

Składniki:
kilka filetów z kurczaka
kilka plastrów szynki parmeńskiej
ser feta (albo mozarella)
kilka suszonych pomidorów
2 łyżeczki kaparów
2 ząbki czosnku, 2 cebule
kubek jogurtu naturalnego
listki świeżej bazylii
oregano, tymianek
sól, pieprz

Filety oczyszczamy z błon i tłuszczu, myjemy i osuszamy. Przyrządzamy marynatę: do jogurtu dodajemy po łyżeczce oregano oraz tymianku i mieszamy. Zanurzamy w niej filety (dzięki czemu będą soczyste) i wstawiamy na noc do lodówki. Nazajutrz wyjmujemy filety z marynaty, osuszamy za pomocą papierowych ręczników i układamy na desce do krojenia. Każdy filet przyciskamy jedną dłonią, a drugą nacinamy wzdłuż ostrym nożem – uważając, by nie przeciąć ich aż do końca – tworząc kieszonkę. Nacięcie zaczynamy za każdym razem od grubszej strony. Filety oprószamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i odstawiamy. Ząbki czosnku przepuszczamy przez praskę, cebule obieramy i kroimy w plastry, a listki bazylii rwiemy w maleńkie strzępki. Pomidory i kapary wyciągamy z zalewy; pomidory kroimy w paseczki, a kapary siekamy. W miseczce rozkruszamy ser (jeśli używamy mozarelli, ścieramy ją na tarce), dodajemy pomidory, kapary, czosnek i bazylię, wlewamy łyżkę oleju, którym zalane były pomidory i mieszamy do chwili połączenia składników. Farszem nadziewamy kieszonki filetów, a potem dokładnie spinamy je wykałaczkami.     
Na desce rozkładamy plastry szynki parmeńskiej tak, by brzegami nachodziły na siebie. Kładziemy na nich filety i zawijamy. Filety obsmażamy na patelni przez kilka minut z obu stron, aż się lekko przyrumienią, a następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i obkładamy plastrami cebuli. Naczynie wstawiamy do piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez 20 minut w temperaturze około 180–190ºC. Podajemy z kaszą gryczaną i dekorujemy listkami bazylii. 
 
Sakiewki z szynki parmeńskiej

Składniki:
polędwiczka wieprzowa
opakowanie szynki parmeńskiej
serek pleśniowy, np. camembert
po kilka oliwek bez pestek i pomidorków koktajlowych
gruby szczypior
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Polędwiczkę oczyszczamy i kroimy w plastry grubości około 2 cm. Rozbijamy ją bardzo delikatnie, a potem oprószamy odrobiną soli oraz świeżo i dość grubo zmielonym pieprzem. Serek pleśniowy kroimy w plastry. Oliwek i pomidorków koktajlowych potrzebujemy tyle, ile będzie sakiewek, najlepiej pokroić je na połówki. Rozkładamy plastry szynki parmeńskiej, na każdym kładziemy kawałek polędwiczki, a na nim pół plasterka sera i połówkę oliwki oraz pomidorka. Plastry szynki wywijamy ku górze, delikatnie skręcając końcówki tak, by przybrały kształt sakiewki. Jeśli sprawia to nam trudność, możemy owijać plastry razem z papierkiem, który po uformowaniu sakiewki ostrożnie odrywamy. Sakiewki związujemy szczypiorem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek, wkładamy sakiewki i pieczemy przez 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury około 200ºC. Pod koniec oprószamy oregano i tymiankiem. Podajemy np. z sosem grzybowym i sałatką z sałat oraz pomidorków koktajlowych, wymieszanych z sosem winegret.
 
 
 
 
 
 
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki