Makaron z tuńczykiem pod beszamelem
składniki:
-
25 dag makaronu, np. penne (rurki)
-
3 puszki tuńczyka w sosie własnym
-
2 cebule, 3 ząbki czosnku
-
2 pomidory, biała część pora
-
po 1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej
-
15 dag sera żółtego
-
mąka, śmietanka
-
olej, masło
-
sól, pieprz
-
oregano, gałka muszkatołowa
Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku i odcedzamy. Pomidory kroimy w kostkę, Strąki papryki oczyszczamy i również tniemy w kostkę, a białą cześć pora w półplasterki. Obieramy i drobno siekamy cebule oraz ząbki czosnku, a następnie przesmażamy na oleju z dodatkiem masła. Dodajemy pomidory, paprykę oraz por, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Otwieramy puszki, osączamy mięso tuńczyka na sicie, dokładamy do warzyw i mieszamy. Blaszkę do pieczenia natłuszczamy masłem, dno wykładamy makaronem, a jako następną warstwę – tuńczyka z warzywami. Ser ścieramy na tarce. Przyrządzamy sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i białą zasmażkę rozprowadzamy śmietanką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Zapiekankę zalewamy sosem i oprószamy startym serem. Wstawiamy ją do piekarnika i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180ᵒC.
Lasagne z tuńczykiem, szynką i pieczarkami
składniki:
-
16 płatów makaronu lasagne
-
16 plastrów szynki
-
2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
-
25 dag pieczarek
-
2 cebule, 2 ząbki czosnku
-
30 dag sera żółtego
-
słoiczek sosu pomidorowego
-
olej, masło, bułka tarta
-
sól, pieprz, słodka papryka
-
listki bazylii
Płaty makaronu obgotowujemy przez kilka minut w lekko osolonym wrzątku, a potem wyjmujemy i osączamy. Pieczarki myjemy – jeśli trzeba, to także obieramy – i kroimy w plasterki. Przesmażamy je na maśle, doprawiając solą i pieprzem, do chwili przyrumienienia i odparowania płynów. Ser żółty ścieramy na tarce. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju z dodatkiem masła. Wrzucamy osączone kawałki tuńczyka, mieszamy i nadal obsmażamy. Wrzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Wlewamy sos pomidorowy i mieszamy, rozdrabniając kawałki tuńczyka, a gdy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i dusimy przez kilka minut. Wnętrze naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Dno wykładamy płatami makaronu lasagne, polewamy częścią sosu pomidorowego z tuńczykiem, obsypujemy częścią startego sera, na którym układamy plastry szynki, na nich część pieczarek, kolejne płaty makaronu, itd. W sumie układamy 4–5 warstw, które na końcu oprószamy serem. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170ᵒC na około 40 minut. Przed podaniem kroimy i obsypujemy posiekanymi listkami bazylii.