Logo Przewdonik Katolicki

Makarony zapiekane z tuńczykiem

Michał Gryczyński

Tuńczyki to kilkanaście gatunków bardzo dużych i najszybciej pływających drapieżnych ryb morskich. Występują najczęściej w wodach Atlantyku, Pacyfiku i Morza Śródziemnego. Surowe, wędzone, marynowane czy konserwowe zaliczane są do najsmaczniejszych ryb, a najbardziej cenione jest mięso tuńczyka błękitnopłetwego.

Makaron z tuńczykiem pod beszamelem
 
składniki:

  • 25 dag makaronu, np. penne (rurki)

  • 3 puszki tuńczyka w sosie własnym

  • 2 cebule, 3 ząbki czosnku

  • 2 pomidory, biała część pora

  • po 1/2 strąka papryki czerwonej i żółtej

  • 15 dag sera żółtego

  • mąka, śmietanka

  • olej, masło

  • sól, pieprz

  • oregano, gałka muszkatołowa

 
Makaron gotujemy w lekko osolonym wrzątku i odcedzamy. Pomidory kroimy w kostkę, Strąki papryki oczyszczamy i również tniemy w kostkę, a białą cześć pora w półplasterki. Obieramy i drobno siekamy cebule oraz ząbki czosnku, a następnie przesmażamy na oleju z dodatkiem masła. Dodajemy pomidory, paprykę oraz por, doprawiamy solą, pieprzem i oregano. Mieszamy i dusimy pod przykryciem. Otwieramy puszki, osączamy mięso tuńczyka na sicie, dokładamy do warzyw i mieszamy. Blaszkę do pieczenia natłuszczamy masłem, dno wykładamy makaronem, a jako następną warstwę – tuńczyka z warzywami. Ser ścieramy na tarce. Przyrządzamy sos beszamelowy: w rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy łyżkę mąki, mieszamy i białą zasmażkę rozprowadzamy śmietanką. Doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Zapiekankę zalewamy sosem i oprószamy startym serem. Wstawiamy ją do piekarnika i zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 180ᵒC.     
 
Lasagne z tuńczykiem, szynką i pieczarkami
 
składniki:

  • 16 płatów makaronu lasagne

  • 16 plastrów szynki

  • 2 puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym

  • 25 dag pieczarek

  • 2 cebule, 2 ząbki czosnku

  • 30 dag sera żółtego

  • słoiczek sosu pomidorowego

  • olej, masło, bułka tarta

  • sól, pieprz, słodka papryka

  • listki bazylii


Płaty makaronu obgotowujemy przez kilka minut w lekko osolonym wrzątku, a potem wyjmujemy i osączamy. Pieczarki myjemy – jeśli trzeba, to także obieramy –  i kroimy w plasterki. Przesmażamy je na maśle, doprawiając solą i pieprzem, do chwili przyrumienienia i odparowania płynów. Ser żółty ścieramy na tarce. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i obsmażamy na oleju z dodatkiem masła. Wrzucamy osączone kawałki tuńczyka, mieszamy i nadal obsmażamy. Wrzucamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Wlewamy sos pomidorowy i mieszamy, rozdrabniając kawałki tuńczyka, a gdy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i dusimy przez kilka minut. Wnętrze naczynia żaroodpornego smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Dno wykładamy płatami makaronu lasagne, polewamy częścią sosu pomidorowego z tuńczykiem, obsypujemy częścią startego sera, na którym układamy plastry szynki, na nich część pieczarek, kolejne płaty makaronu, itd. W sumie układamy 4–5 warstw, które na końcu oprószamy serem. Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170ᵒC na około 40 minut. Przed podaniem kroimy i obsypujemy posiekanymi listkami bazylii. 
 
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki