Zastosowanie kilku prostych wskazówek pomoże zachęcić dzieci do zdrowszego odżywiania.
Daj przykład
Jeśli sami nie będziemy jeść owoców, warzyw czy pić soków, to tym bardziej nie przekonamy do tego naszych pociech. Wytłumaczmy dziecku, dlaczego jedzenie warzyw i owoców jest tak ważne dla zachowania dobrego zdrowia, cierpliwie przekonujmy je do tego. Sposobem może być np. podzielenie się naszymi ulubionymi przekąskami owocowo-warzywnymi, które sami przegryzamy w ciągu dnia. Możemy to zrobić np. poprzez podsunięcie dzieciom w trakcie zabawy talerza z pokrojonymi w plasterki jabłkami czy marchewkami bądź kawałkami mandarynek. Maluchy pochłonięte zabawą chętnie przegryzą „małe co nieco”, a jednocześnie nie wiedząc o tym, zjedzą jedną porcję owoców i warzyw.
Podawaj soki i musy
Sposobem na wprowadzenie porcji owoców i warzyw do diety dziecka jest podawanie soków oraz musów, najlepiej domowej roboty, np. owocowego lub na bazie marchwi. Soki zawierające jabłka, pomarańcze, maliny, truskawki czy banany będą nie tylko pyszną, ale przede wszystkim wartościową propozycją, ponieważ zawierają witaminy: A, B, C, D i K, a także cenne związki mineralne.
Wprowadź element zabawy
Z papryki, pomidorów lub rzodkiewki można przygotować kanapkowe postacie, krajobrazy czy zwierzaki. Będą one dla dziecka zdecydowanie atrakcyjniejszym towarzyszem posiłku niż zwykłe kromki chleba z dodatkami. Kolorowe warzywa i owoce można także wykorzystać jako smaczny element różnego rodzaju kompozycji sałatkowych, które rodzice mogą przygotować z dziećmi. Warto też zabawić się z dzieckiem w tzw. ślepą próbę. Maluch z zawiązanymi oczami próbuje pokrojonych na drobne kawałki warzyw. Celem zabawy jest wskazanie przez dziecko tego warzywa, które najbardziej mu smakuje. Taka zabawa daje maluchowi szansę na spokojne spróbowanie różnych warzyw i znalezienie swojego ulubionego.
Przemycaj warzywa i owoce
Warzywa mogą znaleźć się w składzie różnego rodzaju mięs (np. kotletów mielonych), zupach (np. rosole) czy daniach jarskich (np. naleśniki z warzywnym farszem). Podobnie rzecz ma się z owocami. Jeśli nasze dziecko uwielbia różnego rodzaju przekąski, to jako zdrową alternatywę przygotujmy mu np. szaszłyki zrobione z jabłek lub bananów albo pożywny koktajl owocowy.
Wspólnie przygotowujcie menu
Menu, w formie papierowej lub zapisane jako plik tekstowy w komputerze, powinno zawierać rozkład posiłków na cały dzień z uwzględnieniem warzyw, owoców lub soku.
Np. na śniadanie podajmy dziecku kanapki z szynką i pomidorem oraz pożywny sok owocowo-warzywny. W roli drugiego śniadania sprawdzi się bułka z serem żółtym, jajkiem, liściem sałaty lub ogórkiem oraz mus owocowo-warzywny. Jako dania obiadowe możemy podać np. zupę krem z brokułów oraz kotleciki drobiowe z ziemniakami i buraczkami lub marchewką. Dobrym pomysłem na pożywny podwieczorek mogą być np. tosty z mozarellą, pomidorem i bazylią, a do tego średniej wielkości jabłko lub banan. Z kolei na kolację warto podać dziecku kanapki posmarowane twarożkiem ze szczypiorkiem i ogórkiem.
Kupuj, uprawiaj i gotuj wspólnie
Do jedzenia owoców i warzyw dziecko można również przekonać, angażując je w zakupy, gotowanie czy uprawianie ogródka. Szczególnie małe dzieci chętnie pomagają dorosłym w codziennych obowiązkach i lubią czuć, że mają wpływ na prowadzenie domu. Podczas zakupów spożywczych zaproponuj dziecku, aby samo wybrało te warzywa i owoce, na które w danym momencie ma ochotę. Dzięki pomocy przy pracy w przydomowym ogródku maluch bezpośrednio zobaczy, w jaki sposób rosną warzywa czy owoce, i nauczy się, jak je pielęgnować. W konsekwencji dziecko chętniej będzie próbować warzywno-owocowych specjałów, których samo doglądało.
Pomysły pochodzą z programu edukacyjnego „Kubusiowi Przyjaciele Natury” realizowanego wśród przedszkolaków w wybranych przedszkolach Polski.