Logo Przewdonik Katolicki

Koktajle mleczne

ojciec Michał
Fot.

Nazwę koktajl tłumaczy się jako koguci ogon, bo jest zbitką dwóch słów angielskich: cock kogut oraz tail ogon.

Nazwę „koktajl” tłumaczy się jako „koguci ogon”, bo jest zbitką dwóch słów angielskich: cock – kogut oraz tail – ogon.

Podobno kogutom przed walką dodawano wigoru, podając im mieszaninę alkoholu i ziół. Inni głoszą, że właściciel koguta, który zwyciężył, stawiał wszystkim „kolejkę”, a oberżysta dodawał do trunku pióra z ogona pokonanego koguta. Obecnie popularne są również koktajle bezalkoholowe, m.in. na bazie produktów mlekopochodnych: kefiru, jogurtu, zsiadłego mleka lub maślanki.

Już w starożytności doceniano korzystny wpływ bakterii fermentujących mleko na zdrowie człowieka. Kefir czy jogurt to naturalne probiotyki, bo zawierają żywe drobnoustroje, wyselekcjonowane kultury bakteryjne, które dobroczynnie wpływają na przewód pokarmowy oraz zachowanie flory fizjologicznej. A poza tym usprawniają proces przyswajania białka i wapnia, pobudzają układ odpornościowy, zmniejszają reakcje alergiczne na mleko i poziom cholesterolu we krwi oraz ciśnienie tętnicze, degradują związki rakotwórcze, obniżają ryzyko zachorowania na nowotwory jelit i zapobiegają osteoporozie.

Jednym spośród produktów mleczarskich używanych do przyrządzania koktajli jest kefir, który zawiera mikroflorę ziaren kefirowych. Odkryli to górale wypasający owce w okolicach Kaukazu. Początkowo produkowany był w workach skórzanych oraz beczkach dębowych, umieszczanych przy drzwiach, aby osoby wchodzące trącały je, dzięki czemu ziarna kefirowe mieszały się. Dostarcza on organizmowi witaminy z grupy B. Podobne działanie ma jogurt, który ma bardziej gęstą konsystencję. Systematyczne spożywanie jogurtu przedłuża życie, wspomaga leczenie choroby popromiennej, przeciwdziała cukrzycy i miażdżycy, zwiększa odporność – m.in. na gruźlicę i tyfus – pomaga przy bezsenności i nadpobudliwości nerwowej, pobudza apetyt i zwiększa sprawność enzymów trawiennych. Z kolei zsiadłe mleko powstaje dzięki skwaszeniu, do którego dochodzi w wyniku samoistnej fermentacji mlekowej, dzięki bakteriom, które żyją w mleku naturalnym. Rozwarstwia się ono na frakcję gęstą oraz serwatkę. Obecnie mleko pasteryzowane przez długi czas pozostaje świeże i nie sposób go zakwasić domowym sposobem, chyba że dodamy do niego nieco kefiru albo niepasteryzowanej śmietany. A maślanka to napój mleczny, który powstaje w wyniku oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietany.

 

Koktajl bananowo-miętowy:

 

składniki:

 

* 3 banany

* 2 jabłka

* 2 duże kubki kefiru

* 5 łyżeczek gorzkiej czekolady

* łyżeczka kawy rozpuszczalnej

* łyżeczka płynnego miodu

* garstka listków mięty i bazylii

 

 

Banany obieramy ze skórki, odcinamy końcówki i kroimy je w plastry. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na dużych oczkach tarki. Świeże listki mięty i bazylii płuczemy, a potem drobno siekamy. Czekoladę gorzką ścieramy na tarce. Kefir przelewamy do miski, dodajemy wszystkie składniki – także czekoladę i kawę - i miksujemy za pomocą blendera. Koktajl rozlewamy do szklaneczek, dekorujemy plasterkami cytryny albo pomarańczy i schładzamy w lodówce.

 


Polska należy do największych producentów kefiru – najstarszego napoju z fermentowanego mleka krowiego – którego nazwa w języku tureckim oznacza „mleczną radość”.

 

Koktajl warstwowy z lodami

 

składniki:

2 duże kubki jogurtu naturalnego

20 dag jagód (albo czarnej porzeczki)

20 dag malin

2 łyżki wiórków kokosowych

2 łyżki cukru pudru, cytryna

lody śmietankowe

listki mięty pieprzowej i melisy

 

Jagody – albo czarną porzeczkę – oczyszczamy z ogonków, usuwamy owoce uszkodzone i płuczemy starannie pod bieżącą wodą. Część odkładamy do dekoracji, a pozostałe przekładamy do wysokiego kubka, zalewamy kubkiem jogurtu, wsypujemy łyżkę cukru pudru, wlewamy łyżkę soku z cytryny, dodajemy posiekane listki mięty i miksujemy za pomocą blendera. Zawartość rozlewamy do pucharków albo kieliszków – np. do koniakówek – jako pierwszą warstwę, mniej więcej do 1/3 wysokości. Maliny również przebieramy i płuczemy, a potem przekładamy do kubka i zalewamy drugim kubkiem jogurtu. Wsypujemy łyżkę cukru pudru, 2 łyżki wiórków kokosowych, wlewamy łyżkę soku z cytryny i dodajemy posiekane listki melisy. Całość miksujemy. Lody śmietankowe dzielimy na niewielkie porcje i rozdzielamy je do kieliszków, bo to one stanowią drugą warstwę koktajlu. Na lody wlewamy koktajl malinowy i schładzamy w lodówce. Bezpośrednio przed podaniem dekorujemy świeżymi owocami oraz listkami mięty lub melisy.


 

Jogurt nazywany jest mlekiem bułgarskim – bo popularny jest na Bałkanach – a swoją nazwę zawdzięcza tureckiemu słowu ya-urt, które oznacza kwaśne mleko.

 

Pikantny koktajl ziołowy ma maślance

 

składniki:

1/2 litra maślanki

zielony ogórek

pęczek koperku

pęczek szczypiorku

2 łyżki octu winnego

tabasco

sól, pieprz

 

Ogórek szorujemy i obieramy ze skórki, a następnie dość drobno kroimy. Przekładamy go do wysokiego kubka, zalewamy maślanką, wlewamy 2 łyżki octu winnego i miksujemy. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, wrzucamy posiekany koperek i szczypiorek i raz jeszcze miksujemy. Schładzamy w lodówce, a przed podaniem wlewamy kilka kropli tabasco, mieszamy i rozlewamy do szklaneczek.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki