Suflety - desery pieczone i podawane zawsze na gorąco – po wyjęciu z piekarnika bardzo szybko opadają, toteż należy je zapiekać chwilę przed podaniem.
składniki:
- 1/2 kg truskawek
- 2 łyżki stołowe rumu
- 25 dag twarogu
- 2 łyżki stołowe cukru
- sok z połowy cytryny
- łyżeczka posiekanej melisy
- 1/8 litra słodkiej śmietany kremówki
Truskawki kroimy na małe kawałki – kilka pozostawiamy do dekoracji - a śmietanę ubijamy na sztywno. Owoce mieszamy z rumem, twarogiem, cukrem, sokiem z cytryny oraz melisą, a następnie ostrożnie mieszamy z ubitą śmietaną. Krem twarogowy rozdzielamy do czterech miseczek i dekorujemy kawałkami truskawek oraz listkami melisy.
Suflet twarożkowy
składniki:
· 10 dag twarogu
· 3 żółtka
· 3 białka
· starta skórka z połowy cytryny
· 2 dag miodu
· laska wanilii
· 10 g budyniu waniliowego
· 3 dag cukru
Twarożek mieszamy z żółtkami, skórką cytryny, miodem, budyniem oraz wanilią. Białka ubijamy na sztywną pianę, mieszamy z cukrem i łączymy z masą twarożkową. Masę rozkładamy do czterech foremek na ciastka lub do natłuszczonych i posypanych cukrem filiżanek do kawy i gotujemy na parze w przykrytym garnku z wrzącą wodą przez 30 minut. Po tym czasie wyjmujemy foremki lub filiżanki z kąpieli wodnej i wykładamy na talerzyki deserowe, odwracając formy do góry dnem. Suflet podajemy z sosem owocowym albo kompotem.
Zapiekanka twarogowa z musem z czarnego bzu
składniki:
- 4 białka
- 4 żółtka
- 30 dag twarogu
- starte kwaśne jabłko, np. szara reneta
- 10 dag miodu
- 1/8 litra słodkiej śmietany
- 10 g masła do natłuszczenia naczynia
Białka ubijamy, a pozostałe składniki mieszamy i delikatnie dodajemy do ubitych białek. Przelewamy do wysmarowanego tłuszczem żaroodpornego naczynia i pieczemy w nagrzanym do 200ºC piekarniku przez 25-30 minut. Następnie podajemy, jak kto woli, z musem z czarnego bzu lub ze świeżymi owocami.
mus z czarnego bzu:
· 40 dag owoców czarnego bzu
· 20 dag śliwek, 2 gruszki, jabłko
· 5 dag cukru
· 2 łyżki mąki żytniej
Śliwki, gruszki oraz jabłko kroimy i mieszamy z czarnym bzem, litrem wody, cukrem i mąką. Gotujemy przez 15 minut.
Wszystkie przepisy pochodzą z książki Petry Altmann Zdrowe odżywianie według recept klasztornych, Wydawnictwo Święty Wojciech 2009.