Logo Przewdonik Katolicki

Ciasto Melachrino św. Jerzego

ojciec Michał
Fot.

Autor informuje, że jest to stary, grecki przepis kojarzony ze św. Jerzym, który ofiarował mu pracownik greckiej ambasady w Londynie. Natomiast św. Marekłączony jest z marcepanem, boMarci panisto po łacinie chleb Marka

 

Autor informuje, że jest to stary, grecki przepis kojarzony ze św. Jerzym, który ofiarował mu pracownik greckiej ambasady w Londynie. Natomiast św. Marek  łączony jest z marcepanem, bo Marci panis to po łacinie „chleb Marka” 

 

 

ciasto:

·         20 dag masła

·         35 dag cukru

·         5 jaj

·         40 dag kaszy manny

·         20 dag mąki

·         po 2 łyżeczki proszku do pieczenia, sody kuchennej, cynamonu i mielonych goździków

·         25 dag orzechów siekanych

 

polewa:

·         pomarańcza, cytryna

·         1/2 kg cukru

·         litr wody

·         2 łyżki brandy

·         laska cynamonu

 

Masło topimy w temperaturze pokojowej i ubijamy, aż będzie zupełnie miękkie. Dodajemy cukier i nadal ubijamy, aż całość będzie puszysta. Rozbijamy jajka, ubijamy białka na sztywną pianę. Do masła z cukrem dodajemy żółtka, po jednym, wciąż ubijając. Dodajemy kaszę mannę oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, cynamon, mielone goździki i orzechy. Mieszamy i delikatnie przelewamy do piany z białek. Okrągłą formę (ok. 25 cm średnicy) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką lub bułką tartą i przekładamy do niej ciasto. Pieczemy w średnio gorącym piekarniku w temperaturze ok. 190° C 50 minut, aż ciasto upiecze się, ale nie będzie zbyt twarde. Studzimy ok. 10 minut, następnie wyjmujemy z formy na talerz o wysokich brzegach.

Przygotowujemy polewę. Ścieramy skórkę z pomarańczy i wyciskamy 2 łyżeczki soku z cytryny. Wodę z cukrem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sok z cytryny, skórkę z pomarańczy, brandy i cynamon. Gotujemy na wolnym ogniu od 15 do 25 minut, aż syrop będzie się lepił do łyżeczki, a jego objętość zmniejszy się do 2/3. Przed podaniem ciasto polewamy gorącą polewą i pozostawiamy przez chwilę do wsiąknięcia.

 


 

Markusbrot - chleb św. Marka

 

ciasto:

·         łyżka suszonych drożdży

·         4 łyżki mleka

·         15 dag masła

·         1/2 kg mąki

·         12 dag cukru

·         4 jajka

·         po 10 dag rodzynek, mieszanych skórek i pokruszonych migdałów

·         3 łyżki rumu

·         10 dag marcepanu

 

lukier:

·         20 dag marcepanu

·         białko, łyżeczka cukru

·         20 dag cukru pudru, woda

 

Drożdże moczymy w letnim mleku, trzymamy przez 10 minut, aż się spienią. Topimy masło. W dużej misce mieszamy wszystkie składniki i wyrabiamy gładkie ciasto. Wykładamy je na deskę i wyrabiamy przez 5 minut; im dłużej będziemy je wyrabiać, tym będzie gładsze. Ciasto kształtujemy w bochenek i wykładamy do foremki. Pozostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwójnie wyrośnie. Pieczemy na dolnej półce w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C przez 45 minut. Jeśli mamy zamiar polać ciasto lukrem, rozwałkowujemy marcepan, którym posypiemy ciasto. Lekko ubijamy białko z cukrem i polewamy ciepłe ciasto, następnie posypujemy marcepanem i ponownie polewamy lukrem.

 

Oba przepisy pochodzą z książki Ernsta Schuegrafa Gotujemy ze świętymi Poznań 2007, DiKŚW.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki