Problemem może być jedynie cena roślinnych przysmaków, ale tu sprawdza się przysłowie: „Nie wydasz u piekarza, wydasz u lekarza”.
Pieczywo, zwłaszcza pełnoziarniste, też jest bardzo zdrowe, ale twórca tego powiedzenia na pewno myślał też o warzywach i owocach, tylko wtedy nie byłoby rymu. Wyniki bardzo wielu badań wykazują, że spożywanie dużych ilości warzyw i owoców zmniejsza ryzyko zachorowań na różne nowotwory, szczególnie przełyku, żołądka, okrężnicy, odbytnicy i trzustki. Warzywa i owoce zawierają wiele substancji potencjalnie przeciwnowotworowych, których mechanizmy działania uzupełniają się lub częściowo pokrywają. Na dzień dzisiejszy nie zaleca się przyjmowania suplementów z witaminami i składnikami mineralnymi w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na nowotwory. Dotychczas bowiem nie stwierdzono dokładnie, które substancje zawarte w warzywach i owocach są odpowiedzialne za ich przeciwnowotworowe oddziaływanie.
Europejski Kodeks Walki z Rakiem zaleca, by owoce i warzywa spożywać przy każdym posiłku, najlepiej 5 razy dziennie. To tylko z pozoru wydaje się trudne. Wystarczy jeść surówki do obiadu, a owocami konsekwentnie zastępować przekąski między posiłkami. Zalecane minimum to 500 g dziennie podzielonych na 5 porcji. Porcja to średniej wielkości owoc lub warzywo (jabłko, marchewka), lub kilka mniejszych sztuk (truskawki, czereśnie), lub pół szklanki sałatki, a także szklanka soku. W przeciwieństwie do niektórych owoców, które mogą zawierać sporo cukru, a zatem są dość kaloryczne, warzywa można jeść praktycznie bez ograniczeń. Badania przeprowadzone przez Warszawskie Centrum Onkologii wykazały niestety, że Polacy spożywają średnio tylko 1,5 porcji warzyw i owoców dziennie, a zaledwie 5 proc. z nas zjada 5 zalecanych porcji.
Tymczasem coraz więcej faktów wskazuje niezbicie, że duże spożycie warzyw i owoców korzystnie działa nie tylko w przypadku nowotworów, ale i innych chorób przewlekłych. Zawarte w nich witaminy, minerały są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, bez nich nie ma mowy o urodzie, zdrowiu i dobrej formie.
Ale wróćmy jeszcze do wspomnianego wcześniej pieczywa. Naukowcy wykazali, że spożycie produktów zbożowych pełnoziarnistych oraz o dużej zawartości błonnika zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i inne nowotwory przewodu pokarmowego. Zatem jeśli mamy ochotę coś przekąsić, zamiast po hot doga, batonika czy chipsy sięgnijmy po przygotowaną wcześniej kanapkę razowego chleba z pomidorem i sałatą, do tego kilka umytych truskawek i czereśni.