Zaczynamy od ciasta: do miski wbijamy 6 jajek, doprawiamy szczyptą soli, wlewamy 2 szklanki mleka oraz – aby naleśniki były miękkie i pulchne – szklankę piwa albo wody gazowanej. Cały czas mieszając wsypujemy 2 szklanki mąki, aż ciasto osiągnie konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiamy je na pół godziny, a potem wlewamy łyżkę oleju, mieszamy i zabieramy się do smażenia naleśników. Patelnię cieniutko natłuszczamy olejem, a następnie przelewamy na nią część ciasta. Poruszając patelnią, rozprowadzamy ciasto po całej powierzchni, a gdy naleśnik jest suchy, przewracamy go na drugą stronę i dosmażamy. Kolejne naleśniki smażymy już bez natłuszczania patelni.
Rozmrożony częściowo szpinak przekładamy do brytfanny i dusimy pod przykryciem na maśle, aż do odparowania płynu. W międzyczasie doprawiamy go solą, pieprzem, gałką muszkatołową, 3 rozgniecionymi ząbkami czosnku i 2 łyżkami śmietanki. Rozkruszamy ser ricotta, mieszamy z nieco wystudzonym szpinakiem i takim farszem smarujemy wszystkie naleśniki, które następnie rolujemy.
Przyrządzamy sos: zasmażkę rozprowadzamy mlekiem, wrzucamy pomidory – odsączone z zalewy i pokrojone na kawałki – doprawiamy solą, pieprzem i posiekanymi listkami natki oraz świeżej bazylii. Naczynie żaroodporne natłuszczamy masłem, układamy naleśniki, polewamy je sosem pomidorowym i obsypujemy startym żółtym serem. Naleśniki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i przez kwadrans zapiekamy.
ciasto:
• 2 szklanki mąki
• 6 jaj, 2 szklanki mleka
• szklanka piwa albo wody gazowanej
• olej, szczypta soli
farsz:
• paczka szpinaku
• 25 dkg sera ricotta
• łyżka masła, 2 łyżki śmietanki
• sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
• 3 ząbki czosnku
dodatki:
• puszka pomidorów
• 15 dkg żółtego sera
• mąka, masło, mleko
• kilka listków bazylii, natka pietruszki
Ser ricotta
Crespelle alla Florentina – nazwa tego dania brzmi tajemniczo, więc ktoś mógłby uznać, że to w Wielkim Poście nazbyt wykwintny posiłek. Tymczasem kryją się za nią naleśniki przyrządzone na sposób florencki. Do nadzienia używa się m.in. sera ricotta. Ten miękki ser – podobny do mokrego twarogu – wytwarzany jest z serwatki po serach podpuszczkowych, poprzez jej powtórne gotowanie. Możemy zastąpić go np. serem Capri.
Smak i zapach Toskanii
Florencja – miasto Dantego, Petrarki i Boccaccia – to stolica Toskanii, ze słynną katedrą Santa Maria del Fiore i najstarszą pinakoteką świata. Ale podziw budzą nie tylko wspaniałe budowle średniowiecza i arcydzieła sztuki. Miejscowe wina należą do najlepszych na świecie, a kuchnia florencka wyróżnia się prostotą składników – chleb, oliwa, bazylia, warzywa, czy owcze sery – i oryginalnością smaków oraz aromatów.