W województwie kieleckim znaleziono prawdziwka, który ważył 1,5 kg, a obwód jego kapelusza wynosił 83 cm. Okres grzybobrań rozpoczął się więc mocnym akcentem. Grzyby pojawiły się nie tylko w lasach, ale można je też kupić w sklepach, na straganach oraz od stojących przy drogach grzybiarzy. Te sprzedawane w supermarketach są na pewno jadalne, ale co do tych kupowanych od przygodnych handlarzy musimy być nieufni, o ile nie posiadają odpowiedniego atestu. Toksyny z trujących grzybów nie ulegają zniszczeniu podczas obróbki, np. gotowania, smażenia, suszenia czy marynowania. Zatrucie grzybami bywa zwykle bardzo niebezpieczne. Pomoc lekarska, nawet szybka, jest często już bezskuteczna. Nawet jeden mały muchomor dodany do potrawy może śmiertelnie zatruć całą rodzinę. Wiele trujących grzybów nieodwracalnie uszkadza wątrobę, nerki, serce i może spowodować śmierć. Objawy zatrucia występują dopiero mniej więcej po kilku godzinach od spożycia, niekiedy nawet po 48 godzinach. Są to m.in. bóle brzucha i głowy, nudności, wymioty, biegunka. Po nich może wystąpić poprawa samopoczucia, niestety na trzeci-czwarty dzień pojawiają się objawy ciężkiego uszkodzenia organów wewnętrznych. Nie bagatelizujmy żadnych oznak choroby. Nie myślmy, że sama przejdzie i od razu szukajmy pomocy lekarskiej.
Pamiętaj:
• Zawsze zbieraj tylko dobrze znane sobie gatunki grzybów.
• Zbierając grzyby, nie kieruj się ich smakiem. To nieprawda, że jadalne są wszystkie te, które nie są gorzkie. Np. muchomor sromotnikowy, najbardziej toksyczny z występujących u nas grzybów, ma przyjemny lekko słodki smak.
• To nieprawda, że wszystkie grzyby, które nie mają blaszek pod kapeluszem są nieszkodliwe.
• Lepiej nie zbierać grzybów małych, bowiem nie mają jeszcze wykształconych wszystkich cech swego gatunku i łatwo się pomylić. Np. muchomor sromotnikowy może przypominać kanię lub gąskę zieloną.
• W razie jakichkolwiek wątpliwości co do zebranych grzybów najlepiej udać się do najbliższego oddziału sanepidu, gdzie w dziale żywności i żywienia bezpłatnie zostaną poddane fachowej ocenie.
• Nie należy zbierać grzybów rosnących blisko dróg i szos, bo na pewno są zanieczyszczone metalami ciężkimi.
• Potrawy z grzybów są dość ciężkostrawne, nie należy ich jeść zbyt dużo i zawsze pamiętajmy, by spożywać je zaraz po przygotowaniu. W dłużej przechowywanych potrawach z grzybów mogą powstawać substancje trujące.
• Nie podawajmy grzybów dzieciom do lat 10 i osobom starszym.