Logo Przewdonik Katolicki

Oczy na diecie

Renata Krzyszkowska, PK
Fot.

Glutaminian sodu, popularny dodatek smakowy m.in. do zup w proszku, sprzyja pogorszeniu wzroku. Choć jego ilość w produktach spożywczych zwykle nie przekracza dopuszczalnych norm i powinna być bezpieczna dla zdrowia, to zdaniem naukowców istnieje prawdopodobieństwo, że po wielu latach jego spożywania może negatywnie wpływać na narząd wzroku. Glutaminianu sodu szczególnie dużo dodaje...

Glutaminian sodu, popularny dodatek smakowy m.in. do zup w proszku, sprzyja pogorszeniu wzroku. Choć jego ilość w produktach spożywczych zwykle nie przekracza dopuszczalnych norm i powinna być bezpieczna dla zdrowia, to zdaniem naukowców istnieje prawdopodobieństwo, że po wielu latach jego spożywania może negatywnie wpływać na narząd wzroku. Glutaminianu sodu szczególnie dużo dodaje się do potraw w kuchni azjatyckiej. Zdaniem naukowców, ta właśnie substancja może być przyczyną szczególnie częstego występowania jaskry na tamtym kontynencie.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki