Greckie ciasto filo można kupić gotowe, jednak trudno je znaleźć i nie jest tanie. Przygotujmy je więc sami, choć wymaga to cierpliwości.
Do przesianej mąki dodajemy sól, wlewamy powoli oliwę i zagniatamy ręką, a następnie dolewamy strużką ciepłej wody, cały czas zagniatając. Ciasto wyrabiamy na stolnicy oprószonej mąką, a potem dzielimy je na dziesięć kulek; każdą zawijamy w folię kuchenną i wstawiamy do lodówki.
Pałki gotujemy w wodzie z kostką bulionową i cebulami; kiedy zmiękną, wyjmujemy je, natomiast cebule rozgotowujemy do chwili, aż część wywaru odparuje i otrzymamy gęsty sos. Dodajemy do niego groszek – przesmażony wcześniej na patelni – masło oraz mięso z pałek, pokrojone w paski; mieszamy i dusimy kilka minut na małym ogniu. Po schłodzeniu wsypujemy starty żółty ser, gałkę muszkatołową, pieprz oraz jajka i mieszamy.
Kulki ciasta smarujemy olejem i rozwałkowujemy na placki grubości kartki papieru. Wykrawamy z placków prostokąty – większe niż blacha – i przekładamy je na wilgotną ściereczkę. Blachę natłuszczamy, wkładamy płat ciasta i rozciągamy go palcami, dociskamy ręką oraz smarujemy oliwą. Czynności powtarzamy i dopiero na piąty płat ciasta wykładamy nadzienie, nakrywamy je brzegami ciasta wystającymi poza blachę i nakładamy kolejne pięć płatów. Resztki ciasta zagniatamy w kulkę, cienko rozwałkowujemy i wycinamy paski, którymi dekorujemy ciasto. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 30-40 minut w temperaturze ok. 180 stopni, tak długo, aż wierzch się przyrumieni, a płaty zaczną się rozdzielać.
Składniki
ciasto:
• 80 dkg mąki pszennej
• szklanka ciepłej wody, 2 łyżki oleju
• 1/2 łyżeczki soli
nadzienie:
• 6 pałek kurczaka
• 5 cebuli, 3 jajka
• mrożony groszek, 15 dkg żółtego sera
• oliwa, masło, kostka bulionowa
• gałka muszkatołowa, sól, pieprz