Imbir – bylina wywołująca „ogień w ciele” – pochodzi z Azji, a do Europy trafił dwa tysiące lat temu. Zawiera mieszankę żywic i olejków eterycznych, ma nieco cytrynowy aromat i korzenny, orientalny smak, a dodawany jest do: zup, jajek, pieczonego mięsa, ryżu, pierników, piwa, wina, herbat i kompotów. Posiada liczne właściwości lecznicze, m.in.: obniża poziom cholesterolu i ciśnienie tętnicze, łagodzi bóle głowy i zębów, infekcje pokarmowe, przeziębienia i nieżyty gardła oraz oskrzeli, a także podnosi odporność organizmu. My użyjemy go do owoców, które zapieczemy z ryżem i kurczakiem.
Ananasy odsączamy i połowę z nich kroimy na cząstki, a pozostałe na połówki. Jabłka dzielimy na ósemki, a banany kroimy w grube plastry; przekładamy je na rozgrzane masło, oprószamy imbirem i obsmażamy, cały czas mieszając. Ugotowany ryż mieszamy z rodzynkami – namoczonymi wcześniej w letniej wodzie – oraz obsmażonymi bananami i cząstkami ananasów. W miseczce przygotowujemy panierkę, mieszając – w proporcji pół na pół – bułkę tartą z wiórkami kokosowymi. Filety kurczaka myjemy i kroimy w dużą kostkę; każdą z nich zanurzamy w rozbełtanym jajku, doprawionym solą i pieprzem, obtaczamy w panierce i przesmażamy na oleju, aż do zrumienienia. Ryż przesypujemy na blachę wysmarowaną masłem i oprószamy curry. Mleko mieszamy ze śmietaną, jajkiem, łyżką mąki, solą oraz pieprzem i polewamy ryż. Na nim układamy kawałki kurczaka, ananasy i jabłka. Blachę wstawiamy na 20 minut do piekarnika, a przed podaniem na stół zapiekankę przybieramy cząstkami mandarynek i natką pietruszki.
Składniki
• 3 filety z kurczaka
• 4 woreczki ryżu
• puszka ananasów, 4 banany, 2 jabłka
• 5 dkg rodzynków, 3 mandarynki
• 2 jajka, bułka tarta, wiórki kokosowe
• łyżka mąki, masło, olej
• po szklance mleka i śmietany
• curry, sól, pieprz, imbir