Logo Przewdonik Katolicki

Sylwestrowe golonki wiśniowe

ojciec Michał
Fot.

Zgodnie z polską tradycją kolejny rok kulinarny wypada zakończyć a nowy rozpocząć rodzimym specjałem, czyli golonkami. Może okażą się one dobrym zwiastunem na nadchodzący rok i będzie on należał do lat tłustych? Smakosze uważają, że golonki zadnie czyli tusze wycięte między szynką a nóżką są smaczniejsze od przednich, które wycina się pomiędzy...

Zgodnie z polską tradycją kolejny rok kulinarny wypada zakończyć – a nowy rozpocząć – rodzimym specjałem, czyli golonkami. Może okażą się one dobrym zwiastunem na nadchodzący rok i będzie on należał do lat tłustych? Smakosze uważają, że golonki zadnie – czyli tusze wycięte między szynką a nóżką – są smaczniejsze od przednich, które wycina się pomiędzy łopatką a nóżką. A na pewno są większe. Przyrządzaliśmy już wspólnie golonki w sosie własnym, piwie, a także po bawarsku, dzisiaj przygotujemy je w bejcy wiśniowej.

Zacznijmy od umycia golonek oraz obrania warzyw. Golonki wkładamy do garnka, zalewamy wrzątkiem i wrzucamy: kostkę rosołową, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, kilka listków laurowych, a także ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i jałowca. Po godzinie gotowania dodajemy warzywa i gotujemy przez kolejną godzinę, na minimalnym ogniu, bo golonki powinny się zaledwie „ciągnąć”. Przyrządzamy bejcę wiśniową. Wszystkie składniki w miseczce starannie mieszamy, aby miód się rozpuścił.

Wyjmujemy golonki, a kiedy przestygną, każdą nacieramy majerankiem, smarujemy odrobiną masła i przekładamy na blachę albo do żaroodpornego naczynia. Podlewamy je kilkoma łyżkami wywaru i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Najlepiej nastawić piekarnik na grillowanie. Podczas opiekania golonki kilka razy obracamy i podlewamy bejcą, dzięki czemu nabiorą wiśniowego aromatu, koloru i smaku.

Składniki:

• kilka golonek peklowanych
• por, pietruszka, 1/2 selera, 2 marchewki
• 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, kostka rosołowa
• majeranek, kilka listków laurowych
• pieprz ziarnisty, ziele angielskie, jałowiec
• łyżka masła, sól

bejca wiśniowa:
• 2 łyżki płynnego miodu
• 2 łyżki sosu sojowego, sok z 1/2 cytryny
• 100 ml wiśniówki

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki