Logo Przewdonik Katolicki

Papryka z farszem grzybowym

ojciec Michał
Fot.

Grzyby obrodziły nam w tym roku wyjątkowo zwłaszcza borowiki! więc czas na potrawę z tym aromatycznym darem lasu. Myślę, że papryka nadziewana grzybami zadowoli nawet wyrafinowanych smakoszy. Oczyszczone i umyte grzyby obgotowujemy, a potem kroimy. Na bazie wywaru przyrządzamy sos: rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy łyżkę mąki, rozprowadzamy ją mlekiem oraz wywarem z grzybów,...

Grzyby obrodziły nam w tym roku wyjątkowo – zwłaszcza borowiki! – więc czas na potrawę z tym aromatycznym darem lasu. Myślę, że papryka nadziewana grzybami zadowoli nawet wyrafinowanych smakoszy.

Oczyszczone i umyte grzyby obgotowujemy, a potem kroimy. Na bazie wywaru przyrządzamy sos: rozpuszczamy tłuszcz, dodajemy łyżkę mąki, rozprowadzamy ją mlekiem oraz wywarem z grzybów, a po zagotowaniu doprawiamy, dolewamy śmietanę i sos sojowy, wrzucamy posiekane listki bazylii i mieszamy.

Strąki papryki myjemy, osuszamy, odcinamy szypułki i usuwamy gniazda nasienne. Żółtą kroimy w kostkę i przesmażamy na oliwie, a czerwoną przecinamy na połówki, wkładamy do brytfanny natłuszczonej oliwą, dodajemy szczyptę soli i włączamy palnik, a po chwili wlewamy bulion i dusimy pod przykryciem, aby nieco zmiękła. Gotujemy woreczek ryżu, a cebulę oraz czosnek obieramy i siekamy. Cebulkę rumienimy na maśle, dodajemy pokrojone grzyby, przesmażoną żółtą paprykę, wiórki czosnku, pociętą paprykę chili oraz ryż. Po chwili wrzucamy także pomidora pokrojonego w kostkę, starty żółty ser, posiekaną natkę pietruszki. Wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką i wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Farszem napełniamy wystudzone połówki papryki, układamy je w żaroodpornym naczyniu natłuszczonym oliwą i pieczemy przez kwadrans w temperaturze ok. 180 stopni. Następnie na każdej papryce kładziemy plaster pomidora i jeszcze kilka minut zapiekamy; podajemy je z sosem, przybrane listkami bazylii.

Składniki:

• kilka strąków czerwonej papryki i strąk żółtej
• 1/2 kg borowików i podgrzybków
• woreczek ryżu, jajko
• 2 cebule, ząbek czosnku
• 2 pomidory, papryczka chili
• natka pietruszki, świeża bazylia
• 10 dkg żółtego sera, szklanka bulionu
• masło, oliwa, sos sojowy
• śmietana, mąka
• sól, pieprz, słodka papryka

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki