Logo Przewdonik Katolicki

Patisony zapiekane z farszem

ojciec Michał
Fot.

Patisony, lekkostrawne warzywa pochodzące z Ameryki Środkowej, przypominają wyglądem złożone talerze. Dzieci dopatrują się w ich kształtach podobieństwa do statków kosmicznych, zaś Francuzi nazywają je biretem księdza. Te odżywcze warzywa z rodziny dyniowatych są kuzynami cukinii i kabaczków, a zawierają pięć razy więcej witaminy C od ogórków. Mają także sporo...

Patisony, lekkostrawne warzywa pochodzące z Ameryki Środkowej, przypominają wyglądem złożone talerze. Dzieci dopatrują się w ich kształtach podobieństwa do statków kosmicznych, zaś Francuzi nazywają je „biretem księdza”. Te odżywcze warzywa z rodziny dyniowatych są kuzynami cukinii i kabaczków, a zawierają pięć razy więcej witaminy C od ogórków. Mają także sporo węglowodanów, witamin z grupy B i PP oraz karoten, magnez, potas, wapń i żelazo. Młodziutkie są składnikiem surówek albo marynat; czasem przyrządza się z nich także frytki. Natomiast starsze bywają gotowane, smażone, duszone lub – tak je dzisiaj przyrządzimy – faszerowane, a później zapiekane.

Odcinamy wierzchnie części patisonów i wydrążamy łyżeczką gniazda nasienne: pestki wyrzucamy, natomiast miąższ siekamy i przekładamy na patelnię. Przesmażamy go na oliwie z oliwek razem z cebulą, marchewką i papryką – pokrojonymi wcześniej w drobną kostkę – oraz czosnkiem pociętym na wiórki. Po przestygnięciu zawartość patelni przesypujemy do miski i mieszamy z mięsem mielonym. Wbijamy jajko i doprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Wypełniamy masą wydrążone spody patisonów, na wierzchu kładziemy po kilka wiórków masła i przykrywamy odciętymi „czapeczkami”. Patisony układamy na blaszce i wstawiamy na pół godziny do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 180 stopni. Po zapieczeniu obsypujemy je startym serem i posiekanym koperkiem. Możemy polać patisony sosem jogurtowym; wystarczy jogurt naturalny wymieszać z ziołami prowansalskimi i łyżeczką soku z cytryny.

Składniki:

• 2 patisony
• 1/2 kg mięsa mielonego, jajko
• 15 dkg pieczarek, 2 marchewki
• 10 dkg żółtego sera
• strąk czerwonej papryki, koperek
• 2 ząbki czosnku, 2 cebule
• oliwa z oliwek, łyżka masła
• sól, pieprz, słodka papryka
• jogurt, zioła prowansalskie, cytryna

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki