Logo Przewdonik Katolicki

Owocowe risotto

Michał Gryczyński
Fot.

Kiedyś podawałem już przepis na risotto, ale teraz ze względu na przeżywany okres Wielkiego Postu chciałbym zaprosić do przygotowania tego dania w wersji bezmięsnej. Co wcale nie oznacza, że będzie mniej smaczne. Risotto to potrawa włoska, którą przywiózł do Italii z Chin sam Marco Polo. Jej podstawę stanowi ryż oraz bulion. Spożywać ją można, stosownie do upodobań...

Kiedyś podawałem już przepis na risotto, ale teraz – ze względu na przeżywany okres Wielkiego Postu – chciałbym zaprosić do przygotowania tego dania w wersji bezmięsnej. Co wcale nie oznacza, że będzie mniej smaczne. Risotto to potrawa włoska, którą przywiózł do Italii z Chin sam Marco Polo. Jej podstawę stanowi ryż oraz bulion. Spożywać ją można, stosownie do upodobań kulinarnych, nie tylko z mięsem czy owocami morza, ale również – tak jak dzisiaj my – z warzywami i owocami.

Rozpoczniemy od przygotowania dodatków, aby później skoncentrować się wyłącznie na ryżu. Na tarce ścieramy żółty ser, mrożony groszek przesmażamy przez kilka minut na patelni, a kukurydzę i ananasy odsączamy z zalewy. Następnie posiekaną cebulę przesmażamy na maśle, a kiedy się zeszkli, dodajemy ryż i dusimy tak długo aż połączy się z tłuszczem. Nie płuczemy go wcześniej, aby nie pozbywać się kleistej skrobi. Nie skropimy ryżu winem – ze względu na okres postny – tylko od razu zmniejszymy płomień i zaczniemy dolewać gorący bulion, cały czas mieszając. Dolewamy niewielkimi porcjami, po ok. 1/4 szklanki, każdą dopiero po wchłonięciu przez ryż poprzedniej. Jeśli pod koniec gotowania ryż nie będzie jeszcze wystarczająco miękki, należy podlać go odrobiną wody i nadal dusić. Po wsiąknięciu i odparowaniu płynów dodajemy łyżkę masła i szafran, a po dokładnym wymieszaniu łączymy ryż z groszkiem, kukurydzą i startym serem. Risotto przekładamy do naczynia żaroodpornego, natłuszczonego masłem. Wierzch dekorujemy plastrami ananasa oraz truskawkami i przez kwadrans zapiekamy.
Składniki:

• 1/2 kg ryżu
• 3 szklanki bulionu (najlepiej domowego)
• 1/2 kostki masła, 2 cebule
• puszka kukurydzy, puszka ananasów
• mrożonka zielonego groszku, mrożonka truskawek
• 15 dkg żółtego sera (np. parmezanu)
• szafran, sól, pieprz

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki