Logo Przewdonik Katolicki

Zabójczy apetyt

Renata Krzyszkowska
Fot.

Światowa Organizacja Zdrowia ocenia, że na świecie jest już ponad miliard ludzi chorujących z powodu nadwagi i otyłości. Otyłość, jest tylko jednym z objawów tzw. "syndromu x", na który składa się otyłość, nadciśnienie tętnicze i cukrzyca. Problem ten dotyczy głównie krajów bogatych, ale coraz bardziej przybiera na sile również w krajach mniej zamożnych. Ostatnio świat obiegło...

Światowa Organizacja Zdrowia ocenia, że na świecie jest już ponad miliard ludzi chorujących z powodu nadwagi i otyłości. Otyłość, jest tylko jednym z objawów tzw. "syndromu x", na który składa się otyłość, nadciśnienie tętnicze i cukrzyca. Problem ten dotyczy głównie krajów bogatych, ale coraz bardziej przybiera na sile również w krajach mniej zamożnych. Ostatnio świat obiegło zdjęcie 52-letniej Egipcjanki siedzącej na łóżkach szpitalnych kilka dni po przebytym udarze mózgu. Głównym powodem jego wystąpienia była rekordowa waga pacjentki wynosząca około 600 kg.



Tahiyya Mohammed Aybad jak nazywa się owa kobieta ma sześcioro dzieci. Żeby przewieźć kobietę do szpitala, trzeba było umieścić ją na balkonie domu, z którego ewakuowały ją dźwigi. Specjaliści są zgodni, że za otyłość najczęściej odpowiada brak ruchu, połączone z dużą zawartością tłuszczu w diecie i ogólną wysoką wartość energetyczną pokarmu. Zwłaszcza groźne jest to u dzieci, u których wciąż powstają nowe komórki tłuszczowe. (u dorosłych mogą one tylko zwiększać swoją objętość). Dlatego dopuszczając do otyłości u dzieci można niejako "predysponować je do otyłości na całe życie. Niestety otyłość wśród dzieci i nastolatków głownie z krajów bogatych wrasta w dramatycznym tempie, przybierając obecnie rozmiary epidemii. W Ameryce powstał Narodowy Program Ochrony Przed Nadwagą. Jego realizacja odniosła już ten skutek, że firma Kraft Food, jeden z największych producentów żywności ogłosiła, iż nie będzie emitować skierowanych do dzieci reklam kalorycznych produktów. Inne koncerny wzbogacają swoją ofertę o produkty o niskiej zawartości cukru, soli i tłuszczu. Ten trend jest nieco wymuszony, gdyż już dwa lata temu jedna z amerykańskich firm produkująca tzw. fast foody stanęła przed groźbą procesu. Do sądu udała się rozżalona matka piętnastolatka ważącego ponad 200 kg., który zajadał się reklamowanymi przez firmę produktami.
Za oceanem otyłość to niemal chorobą narodową. Badania Pol-MONICA przeprowadzone w próbie losowej populacji Warszawy, w wieku 35-64 lat, wskazują, że w Polsce nadwaga występuje u 45% mężczyzn i 35% kobiet, a otyłość u 22% mężczyzn i 29% kobiet. Jak się ocenia na reklamę produktów spożywczych dla dzieci same firmy amerykańskie wydadzą w tym roku 13 miliardów dolarów. Sceptycy są więc przekonani, że ostatnie akcje producentów żywności, to tylko kolejna strategia marketingowa. Koncerny chcą przez to promować swą markę, jako przyjazną by jeszcze więcej sprzedać i zarobić.

Chorzy z przejedzenia



Wzrost masy ciała powoduje zwiększenie się ilości krwi krążącej w organizmie, co sprzyja powstaniu nadciśnienia tętniczego. Zwiększony poziom cukru we krwi powoduje wydzielanie większej ilości insuliny, która również wywołuje wzrost ciśnienia. Ponadto przy stałym, podwyższonym poziomie insuliny organizm stopniowo uodparnia się na jej działanie. Jeżeli jemy za dużo cukru, produkcja tego hormonu jeszcze bardziej się nasila, co powoduje przeciążenie komórek trzustki i zanik jej prawidłowych funkcji, czyli cukrzycę. Otyłość jest czynnikiem sprzyjającym także chorobom serca, stawów i wątroby. U otyłych częściej niż u szczupłych występują nowotwory macicy, sutka, pęcherzyka żółciowego, jelita grubego, prostaty. Naukowcy z University of Texas Southwestern Medical Center w Dallas oraz University of Chicago zaobserwowali, że im dana osoba jest bardziej otyła, tym większe ryzyko tworzenia się w jej nerkach kamieni utworzonych z kryształów kwasu moczowego. Jak wykazały badania osoby otyłe mają bardziej kwaśny mocz niż szczupłe i większe ryzyko wytrącania się kwasu moczowego.

Recepta na szczupłą sylwetkę

Zdaniem lekarzy należy unikać tłuszczów zwierzęcych, a preferować roślinne np. oliwę z pierwszego tłoczenia. Posiłki powinny być lekko strawne i niezbyt obfite. Na stole muszą zagościć warzywa i owoce, których powinniśmy zjadać około pół kilograma dziennie. Trzeba zrezygnować ze słodyczy i słodzenia herbaty. Nie należy używać zbyt dużo soli, najlepiej 6 gramów dziennie. Jej nadmiar sprzyja powstawaniu nadciśnienia i odkładaniu się tkanki tłuszczowej. W zapobieganiu i leczeniu otyłości bardzo ważny jest ruch. Najlepsza jest gimnastyka lub jazda na rowerze, ale bardzo korzystnie działa też zwykły spacer. Osobom otyłym poleca się pływanie, bo wtedy nie obciąża się kręgosłupa i stawów. Poza tym, woda obniża temperaturę ciała i organizm zużywa podczas ruchu więcej kalorii.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki