Logo Przewdonik Katolicki

Kurczak w mandarynkach

ojciec Michał
Fot.

składniki - duży kurczak - łyżka przyprawy Warzywko - 1/2 kg mandarynek, cytryna - 2 kawałki wątróbki drobiowej, żółtko - bułka czerstwa, bułka tarta, mleko - margaryna, 2 łyżki masła - sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie Smak mięsa drobiowego znakomicie komponuje się ze wszystkimi cytrusami, również z mandarynkami. Trafiły one na Stary Kontynent z...

składniki

- duży kurczak
- łyżka przyprawy Warzywko
- 1/2 kg mandarynek, cytryna
- 2 kawałki wątróbki drobiowej, żółtko
- bułka czerstwa, bułka tarta, mleko
- margaryna, 2 łyżki masła
- sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie

Smak mięsa drobiowego znakomicie komponuje się ze wszystkimi cytrusami, również z mandarynkami. Trafiły one na Stary Kontynent z Chin dopiero w XIX wieku. Są to owoce silnie zasadotwórcze, zawierają dużo wapnia i magnezu. Zapraszam do przyrządzenia kurczaka w mandarynkach.
Rozpoczniemy od umycia wątróbki, którą następnie musimy wymoczyć w mleku. Czerstwą bułkę również zalewamy mlekiem. Kurczaka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i nacieramy - zewnątrz i wewnątrz - solą, pieprzem oraz majerankiem, a potem odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce. W tym czasie drobno posiekaną wątróbkę przekładamy do miski, dodajemy odciśniętą bułkę oraz łyżkę masła, wbijamy żółtko, wsypujemy łyżkę przyprawy Warzywko oraz majeranek i wszystkie składniki wyrabiamy na masę. Jeżeli będzie za rzadka, możemy dosypać trochę tartej bułki.
Z mandarynek zdejmujemy skórkę i dzielimy je na cząstki. Kurczaka napełniamy farszem, a także połową mandarynek i spinamy go wykałaczkami albo zaszywamy bawełnianą nicią. Naczynie żaroodporne smarujemy margaryną i wkładamy kurczaka, którego wierzch obkładamy cienkimi wiórkami masła. Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni, a na 10 minut przed wyciągnięciem obkładamy kurczaka pozostałymi cząstkami mandarynek i kilkoma plastrami cytryny. Upieczonego kurczaka przekładamy na półmisek, a wytopiony tłuszcz zaciągamy mąką z mlekiem. Sos doprawiamy do smaku; kto lubi, może dodać również nieco ziół prowansalskich. Myślę, że do tak przyrządzonego kurczaka możemy podać młode pory: pokrojone, zblanszowane i zapieczone pod beszamelem.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki