Logo Przewdonik Katolicki

Pałki kurczaka faszerowane

ojciec Michał
Fot.

Składniki kilka pałek kurczaka Warzywko, przyprawa do kurczaka, majeranek 30 dkg mięsa mielonego, 5 dkg boczku wędzonego 15 dkg wątróbek drobiowych, 5 dkg rodzynków pół cebuli, 2 ząbki czosnku jajko, 1/2 bułki masło, olej, mleko brzoskwinie z puszki, cytryna, natka pietruszki Pałki kurczaka jadamy zazwyczaj albo ugotowane, albo upieczone, choć można je przygotować...

Składniki

kilka pałek kurczaka
Warzywko, przyprawa do kurczaka, majeranek
30 dkg mięsa mielonego, 5 dkg boczku wędzonego
15 dkg wątróbek drobiowych, 5 dkg rodzynków
pół cebuli, 2 ząbki czosnku
jajko, 1/2 bułki
masło, olej, mleko
brzoskwinie z puszki, cytryna, natka pietruszki

Pałki kurczaka jadamy zazwyczaj albo ugotowane, albo upieczone, choć można je przygotować na więcej sposobów. I tak np. w kuchni lyońskiej przyrządza się wyluzowane z kości udka kurczaka z farszem oraz sosem pomidorowym, z dodatkiem alkoholu; danie to nazywane jest "celestyną". Wprawdzie my spróbujemy przyrządzić pałki kurczaka w nieco odmienny sposób, ale mogę zapewnić, że będą one niemniej efektowne i smaczne.
Pałki myjemy i osuszamy, a potem wyjmujemy z nich kości. Rozkładamy je na stole i delikatnie, najlepiej przez folię, podbijamy tłuczkiem. Następnie każdą nacieramy przyprawą do kurczaka i odstawiamy w chłodne miejsce. Rodzynki wsypujemy do garnuszka i zalewamy wrzątkiem, natomiast pół czerstwej bułki zanurzamy w mleku, aby się rozmoczyła. Wątróbki po umyciu i wymoczeniu w mleku siekamy, a po połączeniu z mięsem mielonym i odciśniętą bułką wyrabiamy na jednolitą masę. Obieramy i kroimy w drobną kostkę pół cebuli, a dwa ząbki czosnku tniemy na wiórki i przesmażamy na patelni razem z boczkiem, pokrojonym w kostkę. Zawartość patelni przekładamy do masy mięsnej, dodajemy do niej także: łyżeczkę Warzywka, majeranek, łyżkę stopionego masła, odcedzone rodzynki; wbijamy jajko i ponownie wyrabiamy. Każdą pałkę wypełniamy masą mięsną i zszywamy bawełnianą nitką, albo dokładnie spinamy wykałaczkami. Układamy je w naczyniu żaroodpornym albo brytfannie - których wnętrze musimy, oczywiście, wysmarować tłuszczem - i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 45 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Pałki proponuję podawać na stół na półmisku, udekorowanym połówkami brzoskwiń z puszki i plasterkami cytryny oraz natką pietruszki. Jeśli ma to być danie obiadowe, możemy dodać ziemniaki i marchewkę. Mnie udało się kupić marchewki, którym nadano kształt kulek. Sądzę, że mogą one być oryginalnym dodatkiem do naszej potrawy.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki