Logo Przewdonik Katolicki

Karpatka

ojciec Michał
Fot.

składniki ciasto: - kostka margaryny do pieczenia - 10 jaj - 2 szklanki wody - 2 szklanki mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia krem: - kostka margaryny - 2 żółtka, cukier waniliowy - 1/2 l mleka, 2 szklanki cukru - 1 1/2 łyżki mąki - 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej polewa: - 4 łyżki cukru - łyżka wody, łyżka kakao - 1/3 kostki margaryny, 3 krople...

składniki

ciasto:
- kostka margaryny do pieczenia
- 10 jaj
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
krem:
- kostka margaryny
- 2 żółtka, cukier waniliowy
- 1/2 l mleka, 2 szklanki cukru
- 1 1/2 łyżki mąki
- 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
polewa:
- 4 łyżki cukru
- łyżka wody, łyżka kakao
- 1/3 kostki margaryny, 3 krople oliwy

Nazwa tego słodkiego wypieku kojarzy się nam z malowniczymi widokami środkowoeuropejskich gór. Mam nadzieję, że degustacja karpatki dostarczy każdemu nie mniej uroczych doznań smakowych.
Rozpoczniemy od rozpuszczenia w rondelku kostki margaryny, do której wlejemy dwie szklanki wody i zagotujemy. Po zdjęciu z ognia i wystudzeniu dodajemy do rondla 2 łyżki mąki i 2 łyżeczki proszku do pieczenia, a następnie wszystkie składniki dokładnie mieszamy mikserem. Rondelek ponownie wstawiamy na palnik i gotujemy przez 5 minut, cały czas mieszając. Po ponownym wystudzeniu wbijamy 10 całych jaj i dokładnie mieszamy.
Ciasto przelewamy na dwie płaskie blachy, wyłożone papierem do pieczenia, wstawiamy do piekarnika i pieczemy na złocisty kolor.
W tym czasie możemy przygotować krem: do rondelka wlewamy pół litra mleka i wsypujemy 2 szklanki cukru, cukier waniliowy, półtora łyżeczki mąki i półtora łyżeczki mąki ziemniaczanej. Wszystkie składniki mieszamy i gotujemy tak jak budyń. Uzyskaną masę budyniową odstawiamy do wychłodzenia. W misce ucieramy kostkę margaryny, wbijamy dwa żółtka - cały czas ucierając - a następnie dodajemy stopniowo zimną masę budyniową, nie przerywając mieszania. Krem rozprowadzamy równomiernie na jednym z placków i przykrywamy drugim plackiem, który pokrywamy polewą czekoladową. Przyrządzamy ją w rondelku z podanych składników, które gotujemy, ciągle mieszając, dopóki polewa nie zgęstnieje.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki