Logo Przewdonik Katolicki

Frykadelki rybne z pieczonymi ziemniakami

ojciec Michał
Fot.

Składniki: kilka filetów rybnych łyżka Warzywka cebulka, natka pietruszki pół szklanki mąki, olej jajko, bułka tarta 1/2 kg ziemniaków sól, pieprz, słodka papryka majeranek sałata, papryka, cytryna To nieprawda, że ziemniaki tuczą, bo choć mają dużą wartość odżywczą, są niskokaloryczne, łatwo strawne i zdrowe. Z tych powodów bywają np. podstawą diet...

Składniki:

kilka filetów rybnych
łyżka Warzywka
cebulka, natka pietruszki
pół szklanki mąki, olej
jajko, bułka tarta
1/2 kg ziemniaków
sól, pieprz, słodka papryka
majeranek
sałata, papryka, cytryna

To nieprawda, że ziemniaki tuczą, bo choć mają dużą wartość odżywczą, są niskokaloryczne, łatwo strawne i zdrowe. Z tych powodów bywają np. podstawą diet odchudzających, bo szybko dają poczucie sytości. A pod skórką tych niepozornych bulw kryje się sporo witamin i mikroelementów oraz białko.
Zapraszam więc do upieczenia ziemniaków. Obieramy je i kroimy w niewielkie cząstki. Do mąki dodajemy sól, pieprz oraz słodką paprykę i dokładnie mieszamy. Z ilością przypraw radzę jednak nie przesadzać, ponieważ szybko się przypalają, a wtedy efekt kulinarny będzie kiepski. Każdą cząstkę ziemniaka obtaczamy w doprawionej mące i przekładamy na blachę cienko wysmarowaną tłuszczem, a potem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Ziemniaki pieczemy tak długo, aż się przyrumienią; zewnątrz ma powstać chrupiąca skorupka, ale wewnątrz muszą być miękkie.

Będą one znakomitym dodatkiem do frykadelków rybnych. Zamrożone filety wykładamy z lodówki, aby się całkowicie rozmroziły, przekładamy je do malaksera - kto nie ma, to do miski - wbijamy jajko, dodajemy drobno pokrojoną cebulkę, pęczek posiekanej natki pietruszki, a także łyżkę przyprawy Warzywko i majeranek. Wsypujemy mąkę i miksujemy; mąki należy dodać tyle, aby powstała gęsta masa, którą będzie można łatwo uformować. Z masy formujemy w rękach kulki i każdą spłaszczamy na okrągły placuszek. Po obtoczeniu w rozbełtanym jajku oraz tartej bułce smażymy je na rozgrzanym oleju na złocisty kolor. Frykadelki układamy na liściach sałaty, dekorujemy cząstkami czerwonej papryki i plastrami cytryny, a na stół podajemy z surówką z kapusty.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki