Logo Przewdonik Katolicki

Placki ziemniaczane inaczej

ojciec Michał
Fot.

Składniki: 1 1/2 kg ziemniaków łyżka Warzywka 2 cebule, 2 ząbki czosnku sól, pieprz, słodka papryka majeranek jajko, pomidor po kilka plastrów sera, boczku i szynki marynowane oliwki, papryka pieczarki olej, mleko, bułka tarta sałata, natka pietruszki, keczup jogurt Zapewniam, że danie, do którego przyrządzenia pragnę dzisiaj zachęcić to, naprawdę,...

Składniki:

1 1/2 kg ziemniaków
łyżka Warzywka
2 cebule, 2 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka papryka
majeranek
jajko, pomidor
po kilka plastrów sera, boczku i szynki
marynowane oliwki, papryka
pieczarki
olej, mleko, bułka tarta
sałata, natka pietruszki, keczup
jogurt

Zapewniam, że danie, do którego przyrządzenia pragnę dzisiaj zachęcić to, naprawdę, placki ziemniaczane. Tyle tylko, że w odróżnieniu od tradycyjnych, przyrządzanych z surowych ziemniaków - w Wielkopolsce nazywamy je swojsko "plendzami", "pyrczokami" albo "bambrzokami" - przygotowuje się je z ziemniaków ugotowanych, z dodatkiem cebulki oraz przypraw. Po tym wyjaśnieniu możemy już spokojnie wejść do kuchni.
Do ciasta na placki ziemniaczane potrzebujemy, zazwyczaj, ziemniaków utartych na tarce albo w malakserze. Tym razem proponuję ziemniaki obrać i ugotować, a następnie ugnieść, z dodatkiem mleka i łyżki Warzywka. Dwa ząbki czosnku obieramy i ścinamy na wiórki, a obraną cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy razem na patelni tak długo, aż się zeszkli. Ziemniaki doprawiamy słodką papryką oraz majerankiem, wrzucamy cebulkę z czosnkiem i dokładnie mieszamy. Z masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach owalne placki, obtaczamy w tartej bułce i smażymy je na oleju z obu stron, na złocisty kolor.
Kiedy placki są już gotowe, układamy na nich, stosownie do upodobań podniebienia: plastry sera, szynki i boczku, jajka sadzone, kawałki marynowanej papryki, pieczarki, cząstki pomidora, wydrylowane oliwki - najlepiej wszystkiego po trochu. Placki wstawiamy na kilka minut do rozgrzanego piekarnika, ewentualnie do kuchenki mikrofalowej, a potem układamy na liściach sałaty na ogrzanym półmisku. Przed podaniem na stół placki dekorujemy natką pietruszki, a kto lubi, może polać je także keczupem albo jogurtem.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki