Logo Przewdonik Katolicki

Letnia zapiekanka z kalarepkami

ojciec Michał
Fot.

Składniki 3 duże kalarepy z liśćmi, kilka marchewek 1/2 kg mielonego, majeranek, "Fix" do spaghetti Bolognese 3 parówki, 1/2 kg ziemniaków 30 dkg pieczarek, 3 duże cebule sól, pieprz, cukier, cząber, rozmaryn, natka olej, margaryna, 10 dkg żółtego sera masło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa, żółtko (na beszamel) Z kuchni ojca Michała Już od półtora miesiąca,...

Składniki

3 duże kalarepy z liśćmi, kilka marchewek
1/2 kg mielonego, majeranek, "Fix" do spaghetti Bolognese
3 parówki, 1/2 kg ziemniaków
30 dkg pieczarek, 3 duże cebule
sól, pieprz, cukier, cząber, rozmaryn, natka
olej, margaryna, 10 dkg żółtego sera
masło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa, żółtko (na beszamel)

Z kuchni ojca Michała

Już od półtora miesiąca, czyli od połowy maja, przeżywamy czas ogrodów. Na straganach naszych rynków pojawiły się bowiem stosy młodziutkich, świeżutkich warzyw, a wśród nich - okrągłe kalarepki z dorodnymi, bujnymi liśćmi. To jedyne warzywo kapustne, którego część jadalną stanowi zgrubiała łodyga zwana "jabłkiem". Pierwszy dokładny opis kalarepy wraz z rysunkiem pochodzi dopiero z połowy XVI w. A jest to warzywo bardzo wartościowe: zawiera dużo wapnia i fosforu, sporo witaminy C, zaś w liściach - A i PP, cukry, białko i karoten. Zachęcam do przygotowania letniej zapiekanki, której podstawowym składnikiem są kalarepy, oczywiście, razem z liśćmi.
Oskrobane marchewki kroimy w krążki, natomiast obrane kalarepki przekrawamy na pół, kroimy w półkrążki, a liście płuczemy pod bieżącą wodą i szatkujemy. Z parówek zdejmujemy flak i kroimy w paski. Warzywa, razem z wędliną, przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i przesmażamy, doprawiając: solą, pieprzem, słodką papryką, szczyptą cukru, cząbrem oraz - roztartym w dłoniach - rozmarynem. Ziemniaki gotujemy w łupinach, obieramy i, po wystygnięciu, kroimy w talarki. Obieramy i kroimy pieczarki oraz cebulę, a potem przesmażamy. Mielone zagniatamy z majerankiem i lekko przesmażamy na patelni: dodajemy szklankę wody, wsypujemy "Fix", mieszamy i doprowadzamy do wrzenia, a potem dusimy pod przykryciem. Tak przygotowane składniki układamy warstwami w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem: ziemniaki, na nich mięso mielone, część warzyw z wędliną i pieczarki z cebulą. Tę warstwę zalewamy sosem beszamelowym - przygotowanym z zasmażki rozprowadzonej mlekiem, z rozbełtanym żółtkiem i szczyptą gałki muszkatołowej - i przykrywamy resztą warzyw z wędliną. A ponieważ wszystkie produkty są już po obróbce termicznej, więc naczynie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika tylko na kwadrans i zapiekamy. Po wyjęciu zapiekankę oprószamy drobno startym żółtym serem i dekorujemy natką.

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki