Naleśniki ze szparagami pod beszamelem
ojciec Michał
Fot.
Składniki
2 pęczki szparagów
15 dkg żółtego sera,
masło, łyżka mąki, mleko, żółtko (na beszamel)
papryka czerwona marynowana, natka pietruszki
ciasto na naleśniki:
po 2 szklanki mąki oraz mleka
6 jaj
szklanka piwa
olej, sól
Z kuchni ojca Michała
Trwają szparagowe żniwa, pora więc na przepis z wykorzystaniem tego wykwintnego warzywa. Pisałem już kiedyś...
Składniki
2 pęczki szparagów
15 dkg żółtego sera,
masło, łyżka mąki, mleko, żółtko (na beszamel)
papryka czerwona marynowana, natka pietruszki
ciasto na naleśniki:
po 2 szklanki mąki oraz mleka
6 jaj
szklanka piwa
olej, sól
Z kuchni ojca Michała
Trwają szparagowe żniwa, pora więc na przepis z wykorzystaniem tego wykwintnego warzywa. Pisałem już kiedyś o walorach szparagów, więc teraz przypomnę jedynie, że zaczynamy obierać je zawsze poniżej główki, a gotujemy w lekko osolonej i osłodzonej wodzie, z odrobiną masła. Najlepiej gotować je w pęczkach, powiązane bawełnianym sznurkiem, albo łykiem, z główkami ponad wodą, bo one w parze i tak zmiękną. Przygotowywaliśmy już wspólnie także naleśniki i to na rozmaite sposoby, ale jeszcze nie ze szparagami. O naleśnikach powiada się, że najlepsze są chrupiące, o stosunkowo dużej średnicy (30-40 cm). Możemy je przyrządzać nie tylko z mąki pszennej, ale i gryczanej - w takich gustują, ponoć, nad Sekwaną - a także mieszane, pszenno-gryczane. I, co najważniejsze, możemy zawijać w nie prawie wszystko: słodkie serki, konfitury, świeże owoce, banany z czekoladą, farsze mięsne i mięsno-grzybowe, łososia ze szpinakiem, sery pleśniowe, czy wreszcie - szparagi.
Po ugotowaniu szparagów smażymy naleśniki. Jajka wbijamy do miski, solimy, mieszamy z mlekiem i piwem - albo gazowaną wodą mineralną - dzięki czemu naleśniki będą miękkie i pulchne. Dodajemy mąkę, cały czas mieszając, a kiedy ciasto stanie się gęste jak kwaśna śmietana, odstawiamy je na pół godziny. Następnie dodajemy do ciasta łyżkę oleju i ponownie mieszamy. Rozgrzaną patelnię smarujemy cieniutko olejem i wlewamy kolejne porcje ciasta, rozlewając je po całej powierzchni. I pamiętajmy, żeby patelni nie smarować już więcej olejem!
Na każdym naleśniku okładamy po 2-3 szparagi, rolujemy je i zapiekamy w nagrzanym piekarniku. Po kilku minutach obsypujemy naleśniki startym żółtym serem i polewamy beszamelem, sporządzonym z zasmażki na maśle, rozprowadzonej mlekiem, z rozbełtanym żółtkiem. Po wyjęciu z piekarnika naleśniki układamy na liściach sałaty, na ogrzanym półmisku i dekorujemy kawałkami marynowanej papryki oraz natką pietruszki.