Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
6 jaj
2 szklanki mleka
szklanka wody mineralnej, gazowanej
szklanka piwa
olej
4 łyżki cukru
szczypta soli
składniki na farsz prowansalski:
2 szklanki startego żółtego sera
1,5 łyżki ziół prowansalskich
czosnek, natka pietruszki
2 jajka i tarta bułka (na panierkę)
Z rodzinnej kuchni ojca Michała
W powszechnej opinii naleśniki uchodzą za danie łatwe do przygotowania, ale przecież nie każde ciasto naleśnikowe smakuje podobnie. Ten lekki posiłek, łączący delikatny smak jajek i wszelakich dodatków, zyskuje swoją wyrazistość nie tylko dzięki dobrej recepturze na ciasto, ale i nadzieniu: mięsnemu, serowemu lub owocowemu. Czasem najtrudniej dobrze przyrządzić dania proste, więc zachęcam do usmażenia naleśników z wyjątkowo smacznego ciasta.
Rozpoczynamy od wbicia jaj do miski, posolenia ich i wymieszania z mlekiem, gazowaną wodą mineralną oraz piwem; dzięki temu naleśniki będą miękkie i pulchne. Następnie, cały czas mieszając, wsypujemy mąkę, a kiedy ciasto osiągnie konsystencję kwaśnej śmietany, odstawiamy je na pół godziny. Do ciasta dodajemy łyżkę oleju i znowu mieszamy. Po rozgrzaniu patelni cienko wysmarowanej olejem - najlepiej przy pomocy pędzelka - wlewamy część ciasta i rozlewamy je po całej płaszczyźnie patelni. Kiedy powierzchnia naleśnika jest już sucha, odwracamy go na drugą stronę i dosmażamy. Wszystkie kolejne smażymy już bez smarowania patelni olejem; sztuka przyrządzania naleśników polega bowiem na stosowaniu minimalnej ilości tłuszczu.
Naleśniki smarujemy serkami wymieszanymi z cukrem waniliowym, dżemem z czarnej porzeczki albo prażonymi jabłkami i zwijamy w ruloniki. Kto lubi, może na wierzch dodać bitej śmietany i polewy owocowej. Zachęcam także do wykorzystania farszu mięsnego albo przyrządzenia naleśników po prowansalsku; ciasto musi być wtedy słonawe, a nie słodkie. Wystarczy zmieszać starty ser żółty z ziołami prowansalskimi, roztartym ząbkiem czosnku oraz natką i posypać nim naleśniki, a następnie pozwijać je jak krokiety - również z boków - opanierować i obsmażyć na rozgrzanym oleju.