Logo Przewdonik Katolicki

Tortilla z krewetkami 

Mariusz Starosta, Restauracja Tumska
Tortilla z krewetkami / fot. D. Witkowska

Przepis dla 4 osób.

16 krewetek black tiger bez pancerza 
2 ząbki czosnku 
oliwa z oliwek 
koperek 
10 pomidorków koktajlowych 
50 ml białego wytrawnego wina 
sól 
pieprz świeżo mielony 
 
4 placki tortilli 
1/2 główki sałaty lodowej 
czerwona papryka 
 
SOS:
3 łyżki majonezu 
3 łyżki ketchupu 
sok z 1/2 limonki 
50 ml brandy 
 
Przepis:
Wszystkie składniki na sos mieszamy (majonez, ketchup, limonka, brandy). Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i smażymy krewetki. Dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy (uważamy, żeby się nie przypalił, bo danie będzie gorzkie). Podlewamy winem i redukujemy. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tortillę lekko podgrzewamy na patelni. Smarujemy sosem. Na połowie placka układamy pokrojoną sałatę i paprykę oraz krewetki z pomidorkami koktajlowymi. Całość polewamy sosem i zwijamy. 
 
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki