16 krewetek black tiger bez pancerza
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
koperek
10 pomidorków koktajlowych
50 ml białego wytrawnego wina
sól
pieprz świeżo mielony
4 placki tortilli
1/2 główki sałaty lodowej
czerwona papryka
SOS:
3 łyżki majonezu
3 łyżki ketchupu
sok z 1/2 limonki
50 ml brandy
Przepis:
Wszystkie składniki na sos mieszamy (majonez, ketchup, limonka, brandy). Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę z oliwek i smażymy krewetki. Dodajemy posiekany czosnek i dalej smażymy (uważamy, żeby się nie przypalił, bo danie będzie gorzkie). Podlewamy winem i redukujemy. Dodajemy pokrojone na pół pomidorki i posiekany koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Tortillę lekko podgrzewamy na patelni. Smarujemy sosem. Na połowie placka układamy pokrojoną sałatę i paprykę oraz krewetki z pomidorkami koktajlowymi. Całość polewamy sosem i zwijamy.