Składniki:
220 ml letniej wody
1 łyżeczka cukru
20 g świeżych drożdży
400 g mąki pszennej
30 g oliwy z oliwek
łyżeczka soli
sos pomidorowy
2 garści szpinaku
cebula
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
salami
starty żółty ser
Przepis:
Do naczynia wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę, oliwę z oliwek i sól. Całość wyrabiamy, po czym przekładamy do posmarowanej odrobiną oliwy dużej miski i formujemy kulę. Przykrywamy miskę ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta wywijamy ku górze. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Szpinak płuczemy i dodajemy do cebuli. Całość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Przesmażamy na małym ogniu, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy żółtym serem, a następnie układamy szpinak i salami. Pieczemy około 20 minut.