Pizza ze szpinakiem Mariusz Starosta. Restauracja Tumska Pizza ze szpinakiem / fot. D. Witkowska Przepis na 4 porcje. Składniki: 220 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 20 g świeżych drożdży 400 g mąki pszennej 30 g oliwy z oliwek łyżeczka soli sos pomidorowy 2 garści szpinaku cebula sól, pieprz, gałka muszkatołowa salami starty żółty ser Przepis: Do naczynia wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę, oliwę z oliwek i sól. Całość wyrabiamy, po czym przekładamy do posmarowanej odrobiną oliwy dużej miski i formujemy kulę. Przykrywamy miskę ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta wywijamy ku górze. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Szpinak płuczemy i dodajemy do cebuli. Całość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Przesmażamy na małym ogniu, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy żółtym serem, a następnie układamy szpinak i salami. Pieczemy około 20 minut.