Logo Przewdonik Katolicki

Pizza ze szpinakiem

Mariusz Starosta. Restauracja Tumska
Pizza ze szpinakiem / fot. D. Witkowska

Przepis na 4 porcje.

Składniki:
220 ml letniej wody 
1 łyżeczka cukru 
20 g świeżych drożdży 
400 g mąki pszennej 
30 g oliwy z oliwek 
łyżeczka soli 
 
sos pomidorowy 
2 garści szpinaku 
cebula
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
salami
starty żółty ser 
 
Przepis: 
Do naczynia wlewamy wodę, dodajemy cukier i drożdże. Wszystko mieszamy. Dodajemy mąkę, oliwę z oliwek i sól. Całość wyrabiamy, po czym przekładamy do posmarowanej odrobiną oliwy dużej miski i formujemy kulę. Przykrywamy miskę ręcznikiem kuchennym i pozostawiamy ciasto na godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220°C. Ciasto rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy, układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Brzegi ciasta wywijamy ku górze. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na patelni. Szpinak płuczemy i dodajemy do cebuli. Całość doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej. Przesmażamy na małym ogniu, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Rozwałkowane ciasto smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy żółtym serem, a następnie układamy szpinak i salami. Pieczemy około 20 minut.
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki