Camembert z kurkami Mariusz Starosta. Restauracja Tumska Camembert z kurkami / fot. D. Witkowska Przepis dla 4 osób. Składniki 4 szt. sera camembert cebula 200 g blanszowanych kurek 200 g pomidorków koktajlowych natka pietruszki sól świeżo mielony pieprz 50 ml białego wytrawnego wina 40 g masła Drobno posiekaną cebulę przesmażamy na maśle; gdy zacznie się rumienić, dodajemy kurki i dalej smażymy. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Wlewamy białe wino i redukujemy. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Camemberta przekrawamy wzdłuż. Na talerzu układamy jedną część, następnie kurki i drugą część sera. Na wierzchu kładziemy pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki. Zapiekamy około 4 minut w 250 stopniach. Dekorujemy świeżymi listkami mięty.