Składniki:
250 g kurek
cebula
2 jajka
szałwia
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
świeżo mielony pieprz
50 g masła
100 ml białego półwytrawnego wina
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Jajko roztrzepujemy, wlewamy do miski wraz z oliwą. Składniki łączymy, ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy około 10 minut, do uzyskania gładkości i elastyczności. Zawijamy je w folię spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 minut. Kurki oczyszczamy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy grzyby, doprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem i podlewamy białym winem. Całość redukujemy. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy na kształt prostokąta. Na połowę nakładamy rzędami po łyżeczce farszu. Pozostałą część ciasta smarujemy jajkiem i nakładamy na połowę z farszem. Wykrawamy ravioli. Zagotowujemy osoloną wodę i gotujemy około 5 minut od wypłynięcia. Podajemy z masłem szałwiowym.