Logo Przewdonik Katolicki

Szparagi w szynce dojrzewającej

Mariusz Starosta. Restauracja Tumska
Szparagi w szynce / fot. D. Witkowska

Przepis na 4 porcje.

Składniki
 
24 zielone szparagi
20 g oliwy
8 plasterków szynki parmeńskiej lub serrano
40 g parmezanu
listki buraka do dekoracji
 
Przepis
 
Szparagi opłukujemy, a następnie odłamujemy zdrewniałe końce. Osuszamy je papierowym ręcznikiem i obieramy. Szparagi smarujemy oliwą i zawijamy ciasno w plastry szynki parmeńskiej. Układamy na rozgrzanej patelni i smażymy, obracając od czasu do czasu, aż szynka się zrumieni, a szparagi będą chrupiące.
Obieraczką do warzyw ścieramy ser, którym posypujemy szparagi ułożone na talerzach. Na koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.
 
 

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki