Logo Przewdonik Katolicki

Karnawałowe przekąski z szynką szwarcwaldzką

Michał Gryczyński

Na domową zabawę w gronie przyjaciół warto przygotować przekąski z wykorzystaniem tej znakomitej szynki o ciemnoburgundowej barwie. Jest ona wędzona na zimno w rejonie Szwarcwaldu, w dymie palonego drewna świerkowego.

Roladki z bakłażana i szynki szwarcwaldzkiej
 
składniki:
2 bakłażany
opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
4 jajka, 2 kulki sera mozarella
1/2 owocu granatu
oliwa z oliwek
słodka papryka, zioła prowansalskie
sól, pieprz
świeży koperek (albo rukola)
 
Bakłażany starannie szorujemy i osuszamy. Odcinamy końcówki, czyli pozostałość łodygi, a także boki i kroimy wzdłuż na plastry. Rozkładamy je na talerzach, jeden obok drugiego, oprószamy solą i odstawiamy na pół godziny, by puściły sok. Możemy je nakryć drugim talerzem, tak jak ogórki na mizerię. W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki, bo zwijanie roladek powinno przebiegać szybko i sprawnie. Gotujemy więc jajka na twardo przez około 6 minut, wystudzamy, obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Kulki mozarelli osączamy z zalewy: jedną dzielimy na cząstki, a drugą ścieramy na tarce. Z połówki owocu granatu wyjmujemy pestki; najlepiej uczynić to nad miską, uderzając łyżką w łupinę. Rozkładamy pojedynczo plastry szynki szwarcwaldzkiej.
Wszystkie plastry bakłażana płuczemy pod bieżącą wodą – dzięki czemu pozbawiamy je charakterystycznej goryczki – i osuszamy. Następnie każdy plaster smarujemy z obu stron oliwą, np. za pomocą pędzelka. Patelnię grillową natłuszczamy cienko oliwą i mocno rozgrzewamy. Wkładamy plastry bakłażana, oprószamy je pieprzem oraz słodką papryką i obsmażamy, ale tylko z jednej strony. Jeśli nie mamy patelni grillowej tylko zwykłą, to obsmażamy plastry z obu stron. Po zdjęciu z patelni, gdy plastry są jeszcze ciepłe, każdy układamy na plasterku szynki i oprószamy odrobiną mozarelli i pestek granatu oraz ziołami prowansalskimi. Potem na każdym układamy cząstkę jajka i cząstkę mozarelli oraz gałązkę koperku – albo 2 listki rukoli – skrapiamy odrobiną oliwy i zwijamy w rulonik. Możemy końcówkę spiąć wykałaczką albo związać każdą roladkę nitką szczypiorku. Podajemy obsypane pestkami granatu.
 
 
Filety kurczaka nadziewane szynką szwarcwaldzką i pomidorami
 
składniki:
4 filety kurczaka
4 plastry szynki szwarcwaldzkiej
8 suszonych pomidorów
kawałek sera feta
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek, masło
słodka papryka, zioła prowansalskie
listki świeżej bazylii
sól, pieprz
 
Filety kurczaka oczyszczamy z błon i tłuszczu, a następnie myjemy je, osuszamy i delikatnie rozbijamy przez folię, by nie poszarpać mięsa. Oprószamy je z obu stron solą, świeżo zmielonym pieprzem i ziołami prowansalskimi. Ząbki czosnku obieramy, miażdżymy i tniemy w wiórki. Suszone pomidory osączamy z zalewy i kroimy w paski, a ser feta w plastry. Listki bazylii płuczemy, osuszamy i drobno siekamy. Na każdym filecie układamy plasterek sera, obsypujemy posiekaną bazylią, dodajemy odrobinę czosnku i paseczki pomidorów, a potem przykrywamy plastrem szynki szwarcwaldzkiej, następnie filety składamy – tak, by każdy utworzył kieszonkę – i spinamy wykałaczkami. Oprószamy je delikatnie słodka papryką. Na patelni rozgrzewamy mocno oliwę, dodajemy kawałek masła i obsmażamy kieszonki pod przykryciem. Gdy mięso się zetnie zdejmujemy pokrywkę i rumienimy. Możemy podać z pieczonymi albo smażonymi ziemniakami oraz mieszanką sałat. 

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki