Logo Przewdonik Katolicki

Kurczak z truskawkami, szparagami i szpinakiem

ojciec Michał
Fot.

Filety kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm, oprószamy je solą, pieprzem i szczyptą curry. Obsmażamy je na patelni teflonowej, bez tłuszczu. Szparagi obieramy, obgotowujemy przez kilka minut w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku, a następnie kroimy w kilkucentymetrowe kawałki.

 

składniki:

  • 2 filety z kurczaka
  • kilka szparagów (mogą być zielone)
  • 20 dag truskawek
  • 10 dag małych pieczarek
  • garść małych liści szpinaku
  • kilka liści sałaty lodowej
  • kilka gałązek koperku
  • garść łuskanych pestek słonecznika
  • masło
  • sól, pieprz, cukier, curry

 

winegret miodowo-balsamiczny:

  • łyżka miodu
  • po 2 łyżki octu balsamicznego i oliwy z oliwek
  • po łyżeczce musztardy i soku z cytryny
  • kilka kropli sosu tabasco
  • sól, pieprz

 

Filety kroimy na kawałki o wielkości 2-3 cm, oprószamy je solą, pieprzem i szczyptą curry. Obsmażamy je na patelni teflonowej, bez tłuszczu. Szparagi obieramy, obgotowujemy przez kilka minut w lekko osolonym i posłodzonym wrzątku, a następnie kroimy w kilkucentymetrowe kawałki. Na suchej patelni teflonowej prażymy pestki słonecznika. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i obsmażamy na maśle. Liście sałaty oraz szpinaku myjemy i osuszamy; sałatę rwiemy palcami na niewielkie strzępy. Siekamy koperek. W słoiczku przyrządzamy sos: wlewamy oliwę i ocet balsamiczny, dodajemy miód i musztardę, wlewamy sok z cytryny i kilka kropli sosu tabasco, oraz doprawiamy solą i pieprzem. Słoiczek zakręcamy, przez chwilę energicznie nim potrząsamy i wstawiamy na kwadrans do lodówki. Do miski przekładamy sałatę, szpinak, kawałki kurczaka, szparagi, pieczarki oraz koperek i obsypujemy pestkami słonecznika. Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy truskawki. Sos wyjmujemy z lodówki, raz jeszcze potrząsamy słoiczkiem, a potem polewamy sałatkę.

 

ciekawostka

Prażąc łuskane pestki słonecznika należy zdjąć je z palnika w chwili, gdy zaczynają się rumienić i od razu przesypać z rozgrzanej patelni do miseczki, aby się nie przypaliły.

 

Truskawki zapiekane z migdałami

 

składniki:

  • 5 dag mąki krupczatki
  • 20 dag truskawek, 10 dag malin
  • masło, ekstrakt z wanilii
  • cukier waniliowy i cukier puder
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • 50 ml likieru migdałowego amaretto


Mąkę przesiewamy i dodajemy 5 dag - drobno posiekanego - masła, a także ekstrakt z wanilii. Wszystkie składniki rozcieramy w palcach. Z ciasta formujemy kulkę i wkładamy do lodówki. Płatki migdałowe rumienimy na patelni teflonowej, bez tłuszczu. Truskawki kroimy i  mieszamy z malinami. Nagrzewamy piekarnik do 220ºC. Wnętrza czterech foremek natłuszczamy masłem i do 2/3 wysokości napełniamy owocami, obsypujemy je cukrem waniliowym oraz płatkami migdałowymi. Z ciasta wykrawamy cztery kółka i przykrywamy nimi owoce w foremkach, dekorując wierzch truskawką i płatkiem migdałowym. Pieczemy przez kwadrans, do chwili aż ciasto lekko się przyrumieni, a owoce puszczą sok. Następnie obsypujemy cukrem pudrem i podajemy na ciepło. 

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki