Odpowiada Paweł Dyzert – miłośnik kawy
Jakie są rodzaje kawy, skąd pochodzą?
- Właściwości palonych ziaren zależą od gatunku, miejsca uprawy, sposobu obróbki i technologii palenia (prażenia). Kawę pozyskuje się na szeroką skalę z dwóch gatunków krzewu kawowego. Zasadniczo arabika jest przyjemniejsza w smaku i aromacie, lecz niestety droższa. Natomiast robusta jest bardziej gorzka, mniej przyjemna w zapachu oraz ma więcej kofeiny. Najważniejsze miejsca uprawy kawowca to Brazylia, Kolumbia, Etiopia, Indie, Gwatemala, Meksyk i Wietnam.
Jakie są sposoby parzenia kawy?
- Wyróżnia się dwa podstawowe sposoby parzenia kawy. Pierwszym z nich jest metoda ciśnieniowa, gdzie gorąca woda pod ciśnieniem przeciska się przez zmieloną kawę, tak powstaje np. espresso. Drugim sposobem parzenia kawy jest metoda filtracji, gdzie woda spływa do dzbanka przez zmieloną kawę, wykorzystywana np. w ekspresie przelewowym. Wiele osób pije kawę zalaną wrzątkiem bezpośrednio w szklance lub gotowaną w tygielku. Warto jednak wiedzieć, że taka kawa może podnosić poziom cholesterolu i być drażniąca dla żołądka. Zawiera także dużo więcej kofeiny niż taka, od której oddzielono fusy. Najmniej kofeiny zawiera espresso, mimo że jest najbardziej esencjonalne w smaku i aromacie.
Jakie są pozytywne i negatywne skutki picia kawy?
- Do pozytywnych skutków picia kawy można zaliczyć doznania zmysłowe takie jak piękny zapach, dobry smak, jest również chwilą przyjemności w zabieganym dniu. Dodatkowo kofeina zawarta w kawie delikatnie pobudza. Wpływa też dobrze na trawienie, działa lekko moczopędnie. Negatywne skutki picia kawy obserwuje się przy wysokim spożyciu kawy. Wtedy napój może nieco wypłukiwać magnez i wapń z organizmu. Jednak według prowadzonych od lat badań pita w umiarkowanych ilościach, 3-5 filiżanek dziennie, nie powoduje negatywnych skutków dla zdrowia. Przeciwnie – najnowsze badania sugerują, że ludzie regularnie pijący kawę rzadziej chorują na alzheimera i parkinsona. Więcej informacji na temat kawy można uzyskać ze strony internetowej www.abcespresso.pl.