Panierowane udka z brzoskwiniami
Michał Gryczyński
Składniki:
udka kurczaka
puszka brzoskwiń
jajko, bułka tarta
por, seler, korzeń pietruszki
3 marchewki, cebula
masło, margaryna
płynny miód, imbir, cynamon
sól, pieprz, papryka słodka
Obieramy i płuczemy w wodzie
por, seler, korzeń pietruszki
oraz dwie marchewki. Cebulę
obieramy z łusek i obsmażamy na maśle,
aż się...
Składniki:
•udka kurczaka
•puszka brzoskwiń
•jajko, bułka tarta
•por, seler, korzeń pietruszki
•3 marchewki, cebula
•masło, margaryna
•płynny miód, imbir, cynamon
•sól, pieprz, papryka słodka
Obieramy i płuczemy w wodzie
por, seler, korzeń pietruszki
oraz dwie marchewki. Cebulę
obieramy z łusek i obsmażamy na maśle,
aż się przyrumieni. Udka kurczaka
myjemy pod bieżącąwodą i wkładamy
do lekko osolonego wrzątku. Kiedy
woda zacznie ponownie wrzeć, zbieramy
łyżką szumowinę, a następnie
dokładamy do garnka włoszczyznę
oraz cebulę. Po 20 minutach wyjmujemy
udka, włoszczyznę oraz cebulę,
a rosół doprawiamy do smaku.
Natomiast udka, po przestygnięciu,
panierujemy w rozbełtanym jajku
– doprawionym solą i pieprzem
– oraz w bułce tartej. Przekładamy je
na natłuszczoną blachę i wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do temperatury
ok. 200 stopni. Udka opiekamy w panierce
przez pół godziny, odwracając
je po upływie kwadransa. Otwieramy
puszkę z brzoskwiniami, odcedzamy
je z zalewy i kroimy wzdłuż na mniejsze
cząstki. Każdą z nich smarujemy
płynnym miodem, oprószamy imbirem
oraz cynamonem i lekko obsmażamy
na maśle. Cząstkami brzoskwiń
obkładamy udka kurczaka. A na bazie
kilku zmiksowanych cząstek brzoskwiń
i części syropu – z którego odsączyliśmy
owoce – połączonego z sokiem
pomarańczowym, możemy sporządzić
sos brzoskwiniowy.