Logo Przewdonik Katolicki

Panierowane udka z brzoskwiniami

Michał Gryczyński
Fot.

Składniki: udka kurczaka puszka brzoskwiń jajko, bułka tarta por, seler, korzeń pietruszki 3 marchewki, cebula masło, margaryna płynny miód, imbir, cynamon sól, pieprz, papryka słodka Obieramy i płuczemy w wodzie por, seler, korzeń pietruszki oraz dwie marchewki. Cebulę obieramy z łusek i obsmażamy na maśle, aż się...

Składniki:
•udka kurczaka
•puszka brzoskwiń
•jajko, bułka tarta
•por, seler, korzeń pietruszki
•3 marchewki, cebula
•masło, margaryna
•płynny miód, imbir, cynamon
•sól, pieprz, papryka słodka

Obieramy i płuczemy w wodzie por, seler, korzeń pietruszki oraz dwie marchewki. Cebulę obieramy z łusek i obsmażamy na maśle, aż się przyrumieni. Udka kurczaka myjemy pod bieżącąwodą i wkładamy do lekko osolonego wrzątku. Kiedy woda zacznie ponownie wrzeć, zbieramy łyżką szumowinę, a następnie dokładamy do garnka włoszczyznę oraz cebulę. Po 20 minutach wyjmujemy udka, włoszczyznę oraz cebulę, a rosół doprawiamy do smaku.
Natomiast udka, po przestygnięciu, panierujemy w rozbełtanym jajku – doprawionym solą i pieprzem – oraz w bułce tartej. Przekładamy je na natłuszczoną blachę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury ok. 200 stopni. Udka opiekamy w panierce przez pół godziny, odwracając je po upływie kwadransa. Otwieramy puszkę z brzoskwiniami, odcedzamy je z zalewy i kroimy wzdłuż na mniejsze cząstki. Każdą z nich smarujemy płynnym miodem, oprószamy imbirem oraz cynamonem i lekko obsmażamy na maśle. Cząstkami brzoskwiń obkładamy udka kurczaka. A na bazie kilku zmiksowanych cząstek brzoskwiń i części syropu – z którego odsączyliśmy owoce – połączonego z sokiem pomarańczowym, możemy sporządzić sos brzoskwiniowy.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki