Schab bez kości oczyszczamy z błon, myjemy i osuszamy, a potem wycinamy z niego kilka sznycli. Rozbijamy tłuczkiem na możliwie cienkie i szerokie plastry, przyprawiamy solą oraz pieprzem i smarujemy z jednej strony na całej powierzchni musztardą. Kilka suszonych fig parzymy wrzątkiem i na chwilę odstawiamy, a później osączamy i dzielimy na połówki.
Na każdym plastrze mięsa układamy pół plasterka żółtego sera, pasek papryki, kilka listków natki pietruszki oraz dwie połówki figi. Zwijamy roladki, boki zawijając do środka; możemy spiąć je wykałaczkami. Po obtoczeniu roladek w mące i opanierowaniu w jajku oraz bułce tartej przekładamy je na patelnię z rozgrzanym olejem i obsmażamy ze wszystkich stron aż nabiorą złocistego koloru. Usmażone roladki przekładamy na półmisek, a na stół podajemy z ziemniakami oraz różyczkami brokuła, obgotowanymi na parze i polanymi masłem.
składniki:
• kilka kotletów wieprzowych
• figi suszone
• musztarda, 5 dkg żółtego sera
• strąk czerwonej papryki
• jajko, mąka, bułka tarta
• olej, natka pietruszki
• sól, pieprz
W cieniu figowca
Figowce uprawiano już w okolicach Jerycha, znano je także w starożytnym Egipcie i Mezopotamii, a ich rozpowszechnienie zawdzięczamy Grekom. Te rozłożyste drzewa o dużych liściach, kwitną fioletowoczerwonymi kwiatami, z których rozwija się owoc rzekomy, czyli figa. Za najsmaczniejsze uchodzą figi smyrneńskie. Sok wypływający spod kory figowca goi rany, a składnikiem soku z liści i pędów jest kauczuk.
Walory figi
Figi zawierają witaminy z grupy B, trochę C, PP i karoten oraz sole mineralne: fosfor, magnez i wapń, a zwłaszcza potas którego zawartość – podobnie jak cukru – znacznie wzrasta w owocach suszonych. Owoce z wnętrza figi, tzw. nasiona, działają przeczyszczająco, nalewka figowa łagodzi duszności, sok pomaga w dolegliwościach sercowo-naczyniowych, a figi ugotowane w mleku podaje się przy kaszlu i bólach gardła.
Grecki krem czekoladowo-figowy
składniki:
• 4 czekolady deserowe
• 10 świeżych fig
• 4 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• 1 1/2 szklanki mleka
• zmielone orzechy włoskie
• 80 ml brandy
Figi przekrawamy na połówki i zalewamy brandy (najlepsza byłaby, oczywiście, grecka „Metaxa”). Po godzinie figi wyjmujemy i rozdzielamy po 2 połówki do każdej miseczki. Do brandy dodajemy żółtka i mieszamy, a czekoladę łamiemy na kawałki i wkładamy do garnuszka, który wstawiamy do garnka z wrzątkiem; w takiej kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Do 1/2 szklanki mleka dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej i mieszamy, potem wlewamy do zagotowanej szklanki mleka i – nie przerywając mieszania – przez 2 minuty gotujemy, a następnie łączymy z czekoladą. Cały czas mieszając, wlewamy brandy z żółtkami, a kiedy składniki się połączą, zalewamy figi w miseczkach. Wstawiamy na godzinę do lodówki, a po wyjęciu oprószamy orzechami.