Przed nami 21 i 22 stycznia, więc dzisiaj zapraszam do kuchni wnuczki i wnuków. Spróbujemy upiec wspólnie tort dla babci i dziadka, który będzie dla nich sympatycznym wyrazem pamięci. Do dzieła!
Zaczynamy od przesiania mąki przez sito i dodania do niej proszku do pieczenia. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Dodajemy roztarte żółtka i powoli mieszamy. Stopniowo dodajemy mąkę i delikatnie łączymy. Ciasto przekładamy do wysmarowanej tortownicy i pieczemy w temperaturze 200 stopni, aż jego boki zaczną odstawać od brzegu. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystygnięcia, a potem przekrawamy na trzy warstwy.
Otwieramy puszkę frużeliny jagodowej i oddzielamy owoce od galaretki, a kandyzowane ananasy – mają zielony kolor – kroimy w trójkąciki. Przygotowujemy krem: ubijamy mikserem na parze – w garnuszku wstawionym do większego garnka z wrzątkiem – jaja z cukrem. Kiedy masa jest puszysta, garnuszek przekładamy do naczynia z zimną wodą, nie przerywając ubijania. Masło i margarynę rozcieramy z cukrem pudrem, a potem dodajemy, łyżka po łyżce – cały czas mieszając – masę jajeczną. 2/3 kremu pozostawiamy jako naturalny, a 1/3 łączymy z galaretką z frużeliny. Powierzchnię pierwszego krążka smarujemy kremem naturalnym i dociskamy drugim krążkiem, który pokrywamy kremem jagodowym; nie zapomnijmy części pozostawić do dekoracji. Po nałożeniu trzeciego krążka wierzch oraz boki tortu smarujemy kremem naturalnym i dekorujemy np. tak jak na zdjęciu: kremem jagodowym, jagodami oraz kandyzowanym ananasem. Tort wstawiamy do lodówki i schładzamy.
Składniki
biszkopt
• 6 jaj
• 19 dkg mąki pszennej
• 19 dkg cukru
• 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
krem
• 3 jajka, szklanka cukru
• 10 dkg cukru pudru, łyżeczka kwasku cytrynowego
• po 1/2 kostki masła i margaryny
• frużelina jagodowa, ananasy kandyzowane