Logo Przewdonik Katolicki

Penne z klopsikami i szparagami

ojciec Michał
Fot.

Tegoroczny sezon szparagowy trwa wyjątkowo długo. Zapraszam więc, raz jeszcze, do przygotowania tych niskokalorycznych specjałów, które przyspieszają przemianę materii i oczyszczają organizm z toksyn, a ponadto są źródłem potasu, fosforu oraz żelaza i witamin: B, C i K. Obraną cebulkę drobno siekamy, obsmażamy na maśle i przekładamy do miski z mielonym. Dodajemy bułkę ...

Tegoroczny sezon szparagowy trwa wyjątkowo długo. Zapraszam więc, raz jeszcze, do przygotowania tych niskokalorycznych specjałów, które przyspieszają przemianę materii i oczyszczają organizm z toksyn, a ponadto są źródłem potasu, fosforu oraz żelaza i witamin: B, C i K.

Obraną cebulkę drobno siekamy, obsmażamy na maśle i przekładamy do miski z mielonym. Dodajemy bułkę – odsączoną z mleka – i doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru oraz majerankiem. Wszystkie składniki mieszamy, a potem dodajemy roztarte ząbki czosnku, drobno pokrojoną – najlepiej wcześniej zblanszowaną we wrzątku – marchewkę, posiekaną natkę pietruszki i ponownie mieszamy. Formujemy niewielkie klopsiki, które następnie przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem i przez kilka minut obsmażamy z obu stron, aż do zrumienienia.

Szparagi obieramy, odcinamy końcówki pędów i wkładamy je do lekko osolonego i posłodzonego wrzątku. Szparagi gotujemy pod przykryciem, najlepiej ustawione pionowo, bez zanurzania łebków. W rondelku rozpuszczamy masło, wsypujemy łyżkę mąki i mieszamy, a następnie doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.Dolewamy mleko, cały czas mieszając. Do sosu dodajemy posiekany koperek i przekładamy do niego klopsiki. Makaron penne (rurki) gotujemy w osolonej wodzie z kilkoma kroplami oleju, a po odcedzeniu wykładamy go na półmisek, przybrany liśćmi sałaty, i dekorujemy listkami bazylii. Obok układamy szparagi obsypane koperkiem, klopsiki w sosie koperkowym oraz paprykę konserwową pokrojoną w paski.

Składniki:

• paczka makaronu penne (rurki)
• 2 pęczki szparagów
• 1/2 kg mielonego mięsa wieprzowego
• jajko, czerstwa bułka, mleko, mąka
• cebula, marchewka, 2 ząbki czosnku
• pół szklanki bulionu z kostki, mleko
• masło, olej
• sól, pieprz, cukier, majeranek
• natka pietruszki, koperek, świeża bazylia

Komentarze

Zostaw wiadomość

 Security code

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki