Logo Przewdonik Katolicki

Kurczak brzoskwiniowo-pomarańczowy

Michał Gryczyński
Fot.

Brzoskwinie cenimy za ich niepowtarzalny smak i aromat, a także ze względu na zawartość związków mineralnych: potasu, fosforu, wapnia, magnezu i żelaza. Zawierają one także: cukry, kwasy organiczne, prowitaminy A oraz witaminy z grupy B, C i PP. Mają niewiele kalorii, a ich korzystny wpływ na wygląd skóry zrodził przeświadczenie, że niewiasty, które często je spożywają, rodzą dorodne...

Brzoskwinie cenimy za ich niepowtarzalny smak i aromat, a także ze względu na zawartość związków mineralnych: potasu, fosforu, wapnia, magnezu i żelaza. Zawierają one także: cukry, kwasy organiczne, prowitaminy A oraz witaminy z grupy B, C i PP. Mają niewiele kalorii, a ich korzystny wpływ na wygląd skóry zrodził przeświadczenie, że niewiasty, które często je spożywają, rodzą dorodne córki. Przyrządźmy więc kurczaka z brzoskwiniami.

Odsączamy brzoskwinie z puszki, a zalewę mieszamy z sokiem pomarańczowym oraz roztartymi ząbkami czosnku. W moździerzu rozcieramy goździki z solą, ziarnkami pieprzu, majerankiem oraz świeżo startym imbirem i cynamonem – możemy także użyć przypraw w proszku – i taką mieszanką nacieramy pałki kurczaka. Układamy je, skórą do dołu, na rozgrzanej oliwie z oliwek, zalewamy syropem brzoskwiniowo-pomarańczowym i dusimy przez pół godziny, a potem dodajemy szklankę białego, wytrawnego wina i dusimy przez kolejny kwadrans.

Po tym czasie pałki wyjmujemy, a do wytworzonego sosu wsypujemy mąkę, rozmieszaną z zimną wodą, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy startą skórkę pomarańczową i dusimy do chwili, aż zgęstnieje. Pałki przekładamy do naczynia żaroodpornego, wysmarowanego masłem i zapiekamy, a kiedy się obrumienią, obkładamy je połówkami brzoskwini i cząstkami pomarańczy. Polewamy je sosem i ponownie wstawiamy na 10 minut do nagrzanego piekarnika. Na stół podajemy z ugotowanym ryżem oraz surówką z marchwi.

Składniki

• 6 pałek kurczaka
• 1/2 l soku pomarańczowego
• puszka brzoskwiń
• 2 ząbki czosnku
• pomarańcza, skórka pomarańczowa
• szklanka białego, wytrawnego wina
• oliwa z oliwek, kilka goździków
• mąka ziemniaczana, natka pietruszki
• imbir, gałka muszkatołowa, cynamon
• sól, pieprz, majeranek

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki