Logo Przewdonik Katolicki

Sznycle z ziemniakami po szwedzku

ojciec Michał
Fot.

składniki: - kilka sznycli wieprzowych - 1 1/2 kg ziemniaków - łyżka Warzywka - jajko, 250 ml śmietany, 10 dkg - żółtego sera - pęczek świeżej szałwi - natka pietruszki, kilkanaście listków oregano - margaryna, olej, bułka tarta - sól, biały pieprz Szałwia pochodzi z północnego rejonu Morza Śródziemnego. W starożytności uważano, że przedłuża życie i pomaga...

składniki:

- kilka sznycli wieprzowych
- 1 1/2 kg ziemniaków
- łyżka Warzywka
- jajko, 250 ml śmietany, 10 dkg
- żółtego sera
- pęczek świeżej szałwi
- natka pietruszki, kilkanaście listków oregano
- margaryna, olej, bułka tarta
- sól, biały pieprz

Szałwia pochodzi z północnego rejonu Morza Śródziemnego. W starożytności uważano, że przedłuża życie i pomaga przy ukąszeniu węża, utracie pamięci i kłopotach ze wzrokiem. W średniowieczu była afrodyzjakiem i medykamentem stosowanym na obniżenie gorączki, przy chorobach wątroby, zaparciach, przeziębieniach oraz padaczce. Dziś wiemy, że wspomaga układ trawienny, obniża poziom cukru we krwi, łagodzi stany zapalne jamy ustnej i gardła oraz skóry. Działa kojąco przy depresji i zmęczeniu. Powinny jej jednak unikać kobiety w ciąży. Szałwię doceniła kuchnia bałkańska, francuska i włoska, bo jej lekko gorzkawe liście znakomicie komponują się m.in. z baraniną, drobiem czy mięsem mielonym, a także z pomidorami, kapustą, grochem oraz ziemniakami. Przejdźmy więc do kuchni.
Obrane, umyte i osuszone ziemniaki nacinamy głęboko, a następnie oprószamy Warzywkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem, obsypujemy bułką tartą, układamy w nim ziemniaki i wstawiamy na kwadrans do piekarnika. Ścieramy na tarce żółty ser, a śmietanę doprawiamy solą i białym pieprzem. Płuczemy szałwię, także listki oregano i natkę pietruszki, a po osuszeniu siekamy. Ziemniaki wyjmujemy z piekarnika, oblewamy je śmietaną, obsypujemy startym serem i posiekaną szałwią oraz natką i ponownie zapiekamy, tym razem przez pół godziny. Ze schabu wycinamy kilka sznycli, nacieramy je solą i pieprzem, a potem obtaczamy w mące, rozbełtanym jajku i tartej bułce. Smażymy je na patelni na złocisty kolor i wykładamy na półmisek, obok układamy ziemniaki i dekorujemy listkami szałwi.

Komentarze

Zostaw wiadomość

Komentarze - Facebook

Ta strona używa cookies. Korzystając ze strony, wyrażasz zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki